Vägen till templet : Hilma af Klint : förberedelsetiden 1896-1906 (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
479
Utgivningsdatum
1996-02-01
Upplaga
1
Förlag
Rosengårdens förlag & studier
Illustrationer
ill.
Dimensioner
230 x 155 x 37 mm
Vikt
800 g
SAB
Ibz af Klint, Hilma
ISBN
9789197288309

Vägen till templet : Hilma af Klint : förberedelsetiden 1896-1906

Hilma af Klint; förberedelsetiden 1896-1906

Inbunden,  Svenska, 1996-02-01

Slutsåld

1986 hölls en utställning i Los Angeles med verk av de modernistiska banbrytarna. Där framträdde en helt okänd konstnär: Hilma af Klint (1862-1944) med målningar som slog konstvärlden med häpnad.

Vem var hon? Hur hade dessa målningar kommit till och var hade de hållits gömda under mer än ett halvt sekel? Frågor som sedan dess blivit belysta. Men den djupare innebörden, den gåtfulla idén som utgjorde grunden till detta stora livsverk låg fortfarande i dunkel.

Hilma af Klint var lärjunge till höga Mästare från en annan dimension. Hon genomgick en tioårig förberedelsetid innan hon kunde säga ja till uppdraget: Att i bild framställa den djupa visdom som åter skulle manifesteras, genom ett formspråk nytt för henne själv och för hennes samtid.

Hon ingick i en grupp kallad De Fem. Den här boken bygger på anteckningar gjorda under hela den tioåriga förberedelsetiden. Genom de olika medlemmarna i gruppen talade de visa lärarna till dem och vidare till vår tid.

Texten som här föreligger utgör en grund för förståelsen av de målningar som sedan tillkom, men kan också ses som en fristående del. Ordet och bilden var lika viktiga. Och nu kan verket framstå i sin helhet.

"En gång vart hundrade år skall muren rivas och den doftande vilda trädgården bjuda plats åt sökare, åt de små trädgårdsmästarna. De skall mönstret göras tydligt, de hemliga tecknen få en innebörd och ljuset falla över de gömda bilderna."
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Gurli Lindén

Övrig information

LindÜn Gurli, Vägen till templet: Hilma Af Klint, förberedelsetiden 1896-1906. Rosengårdens förlag och studier AB, ca 480 s. . 1986 hölls en utställning i Los Angeles med verk av de modernistiska banbrytarna. Där framträdde en helt okänd svensk konstnär: Hilma at Klint (1862-1944) som slog konstvärlden med häpnad. Vem var hon? Hur hade dessa målningar kommit till och var hade de hållits gömda under mer än ett halvt sekel? Ur Hilma af Klints kvarlåtenskap stiger en fascinerande helhetsbild fram av ett märkligt människoöde, ett storartat konstnärskap. Boken bygger på hitintills opublicerat material. Detta redogör för den andliga skolningsväg vilken ledde till de målningar som kom att bli Hilma af Klints livsverk. - Eva-Stina Byggmästar