Mini-D IV - Diagnostiska kriterier enligt DSM-IV (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Odefinierat språk
Serie
Diagnostiska kriterier
Utgivningsdatum
2002-01-01
Förlag
Pilgrim Press
Dimensioner
195 x 115 x 16 mm
Vikt
340 g
Antal komponenter
1
ISBN
9789197305099
Mini-D IV - Diagnostiska kriterier enligt DSM-IV (häftad)

Mini-D IV - Diagnostiska kriterier enligt DSM-IV

(17 röster)  |  Läs 3 recensioner
Häftad Odefinierat språk, 2002-01-01

Slutsåld

Mini-D IV Diagnostiska kriterier enligt DSM-IV Den första svenska utgåvan av kriterierna i DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) - Mini-D - utkom 1984. Stora utbildningsinsatsersedan dess har gjort systemet välbekant inom svensk psykiatri. Den aktuella versionen av kriterierna, Mini-D IV, utkom på svenska 1995 och ger en välunderbyggd och samlad konsensusbild av aktuell kunskap. Användaren får via kriterierna värdefullt stöd i sitt diagnostiska arbete, och dialog mellan olika vårdgivare underlättas i hög grad av diagnosernas kommunicerbarhet. Världen över har DSM-IV utkommit på mer än 20 språk Av pedagogiska skäl har i den svenska utgåvan sex beslutsträd för centrala psykiatriska områden hämtats från den stora amerikanska DSM-manualen. Dessa leder fram till 80 differentialdiagnoser, som var och en är försedd med sin sidhänvisning till den fullständiga kriterietexten. Detta ger en tydlig vägledning in i DSM-systemet, och tjänar även som en allmän introduktion till psykiatrins struktur. En utförlig ordlista klargör ett flertal psykiatriska termer i syfte att främja enhetlig terminologi Svensk psykiatri registrerar diagnoser enligt ICD-10 koder. Kodtranskriptionen från DSM till ICD inkluderas därför i Mini-D IV direkt vid varje diagnos. DSM-IV har på så sätt alla förutsättningar att fungera som ett praktiskt diagnostiskt stödverktyg i den kliniska vardagen. I denna form har boken uppmärksammats inte bara av psykiaterkåren, utan även av studenter och personal i samtliga yrkeskategorier inom psykiatrisk vård och angränsande verksamheter. Den svenska utgåvan av Mini-D IV har utkommit i 38.000 exemplar.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Mini-D IV - Diagnostiska kriterier enligt DSM-IV. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. DSM-IV
  Camilla , 2 november 2016

  Ett toppen hjälpmedel i mina jobb. Älskar den! Använder ibland när jag har tråkigt... hahah=)
  I början läste jag allt i den, sen lärde jag mig i skolan hur man letar information.

 2. Bra att ha tills DSM V införs.
  Andreas Mårdnäs, 23 juli 2014

  Lite dyr, men billigare här än på andra ställen. Bra hjälpmedel när man försöker ställa psykiatriska diagnoser. Bra ordlista för olika psykiatriska termer. Boken är inte avsedd för lekmän, utan för personer som arbetar inom vården.

  Läkarstudenter har stor nytta av denna. Ska man väga mellan denna och någon av de tjocka psykiatriböckerna, så har man större nytta av denna. Diagnoskriterier för olika psykiatriska sjukdomar står i denna.

 3. Nödvändig, men snart är det dags för 5:an, så tänk på...
  JGS, 16 januari 2014

  Nödvändig, men snart är det dags för 5:an, så tänk på det innan du köper den här boken, den är snart utdaterad...

 4. Innehållets budskap tilltalar mig inte. Diagnoserna...
  Lisen Andreasson, 30 december 2013

  Innehållets budskap tilltalar mig inte. Diagnoserna utgår från vita, amerikanska män; de är alltså mallen, och vi som inte passar in i den kan hitta oss en diagnos. Synd att genusperspektivet på våra diagnoser inte kommer fram mer.

Visa alla 4 recensioner