Tibet och den svenska tystnaden : Tibets politiska status och Sveriges ståndpunkt (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
152
Utgivningsdatum
2008-01-01
Upplaga
1
Förlag
Amaryllis
Dimensioner
210 x 135 x 12 mm
Vikt
220 g
ISBN
9789197384452
Tibet och den svenska tystnaden : Tibets politiska status och Sveriges ståndpunkt (häftad)

Tibet och den svenska tystnaden : Tibets politiska status och Sveriges ståndpunkt

Häftad, Svenska, 2008-01-01
131
Skickas inom 5-8 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Julklapp? Beställ boken senast måndag 11 december med "Snabb frakt" för leverans innan julafton - Läs mer
När Kina invaderar Tibet 1949-1950 är Sverige tyst. När brotten mot mänskliga rättigheter är som värst i Tibet är Sverige tyst. När FN:s generalförsamling tar upp Tibet-frågan 1965 lägger Sverige till skillnad mot andra västländer ned sin röst. Och när Dalai Lama som nybliven fredsprismottagare besöker Sverige 1990 får han inte träffa någon representant för den svenska regeringen utom kyrkoministern.

Sedan Olof Palmes tid som statsminister har Sverige gjort sig känt som en förkämpe för världens förtryckta folk. Ändå har den svenska regeringen varit märkligt tyst när det gäller Tibet. Vad beror den svenska politiken på? Var Tibet ett självständigt land eller inte när Kina gick in där? Hur mycket visste egentligen Sverige om situationen i Tibet före den kinesiska invasionen och efter att Kina tagit makten där? Påverkades man av propagandan? Vilken ställning intog Sverige jämfört med omvärlden? Det är frågor som boken ger svar på. Mot bakgrund av en sammanställning av forskningen om Tibets politiska status presenteras Sveriges Tibetpolitik. Med hjälp av dokument från det svenska utrikesdepartementet, riksdagsprotokoll och presscitat ges en ibland både komisk och avslöjande bild av svensk Tibetpolitik.

------------------------------------------

Docent Katrin Goldstein-Kyaga är forskare och universitetslektor vid Stockholms universitet. Hon har arbetat med flera forskningsprojekt om Tibet och har både vistats bland tibetanska flyktingar i Indien och rest i Tibet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Tibet och den svenska tystnaden : Tibets politiska status och Sveriges ståndpunkt
  2. +
  3. Min väg till Tibet : de blinda barnen i Lhasa

De som köpt den här boken har ofta också köpt Min väg till Tibet : de blinda barnen i Lhasa av Sabriye Tenberken (häftad).

Köp båda 2 för 195

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Tibet och den svenska tystnaden : Tibets ...