Från mina sinnen (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
64
Utgivningsdatum
2002-06-01
Förlag
SkrivarSidans förlag
SAB
Hc.03
ISBN
9789197424516
Från mina sinnen (pocket)

Från mina sinnen

dikter

Pocket Svenska, 2002-06-01
139
Skickas inom 3-6 vardagar.
Fri frakt inom Sverige över 149 kr för privatpersoner.
Med de fem sinnena lukt, smak, hörsel, känsel och syn som utgångpunkt skriver författarinnan om människans utsatthet i kärlek. Passionerad sinnlig kärlekslyrik i Sapfos fotspår.

Recensioner

Märta Appelqvist i Mitt i Södertälje:

"I sin andra diktsamling Från mina sinnen tar Södertäljepoeten Iréne Svensson Räisänen läsaren med på en resa som upphäver vardagsblindheten."

Corkys recension:
Från mina sinnen är en ny diktsamling av Iréne Svensson Räisänen som tidigare utkommit med Hora, dåre och martyr.

Med utgångspunkt i människans fem sinnen; lukt, smak, hörsel, känsel och syn skriver författarinnan om människans utsatthet i kärlek.

Boken inleds med avsnittet Lukt där läsaren möts av brutalt smärtsamma texter om våld och övergrepp i interneringslägermiljöer. På ett par sekunder har hon förflyttat mig bort till en annan värld och verklighet. Det är bra - men det gör nästan ont i ögonen att läsa. En av dikterna lyder:

Ugnarnas skorsten spyr ut sin människorök/Utan hänsyn till sedvänjor eller näsor/Av jord är du kommen/Av jord ska du åter varda.

Texterna i de övriga kapitlen är betydligt mjukare utan att för den skulle berövas på sin kraft. Min favorit tillhör avdelningen för smaksinnet och är helt underbar i sin Bauerinspirerade framtoning:

Skogsstigen ångar i solen/Av bark och kåda/Luften smakar smultron /Inget för en springare/ Men för skogsrået/På jakt efter en kvinna att förföra.

© Nenne Nestius, Corky
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Från mina sinnen
  2. +
  3. Släck inte elden : 53 haiku, tanka och andra fåradingar

De som köpt den här boken har ofta också köpt Släck inte elden : 53 haiku, tanka och andra få... av Iréne Svensson Räisänen (kartonnage).

Köp båda 2 för 428 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Iréne Svensson Räisänen

Bloggat om Från mina sinnen

Övrig information

Svensson Räisänen, Iréne Från mina sinnen "Från mina sinnen" innehåller diktsviterna LUKT, SMAK, HÖRSEL, KÄNSEL och SYN. Med sinnena som utgångspunkt avhandlas människans utsatthet i krig och kärlek. Sviten LUKT har sin utgångspunkt i den lesbiska kvinnans situation i nazistlägren under andra världskriget. I SMAK vandrar dikten mellan hav och universum, nuet och framtiden sökandes kärleken. Sviten HÖRSEL frågar sig vad sanning är och var den finns. I tystnaden? I orden? I KÄNSEL dominerar den erotiska lusten och i SYN längtan efter en kvinna att leva ut passionen med