Alla tiders Uppsala (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
239
Utgivningsdatum
2016-12-01
Upplaga
1
Förlag
Kornhuset
Originaltitel
Nej
Medarbetare
Lambert, Lars (form)
Dimensioner
266 x 213 x 20 mm
Vikt
1053 g
SAB
Kt
ISBN
9789197436670
Alla tiders Uppsala (inbunden)

Alla tiders Uppsala

(6 röster)
Inbunden Svenska, 2016-12-01
249
 • Skickas inom 7-10 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Alla tiders Uppsala berättar om vad som gjort Uppsala till Uppsala. Hur medeltidens handelsplats vid Fyrisån blev en stad med Nordens största katedral, äldsta universitet och ett slott som ekar av historia. Hur kyrka och statsmakt födde det lärosäte som från stormaktstiden och framåt fostrade rikets ämbetsmän. Hur 1700-talets guldålder för vetenskap, 1800-talets studentromantik och borgerliga företagande ledde fram till 1900-talets och dagens moderna universitets-, entreprenörs- och tjänstemannastad.
Staden är en ständigt pågående process, resultat av tankar, avsikter och beslut från århundraden. Den finns med sina årsringar både i tiden och rummet. Den skapas ständigt på nytt av varje ny generation.
Här beskrivs i ord och bild de händelser och miljöer som präglat staden och gjort Uppsala unikt. Här möter vi en rad av stora och mindre gestalter som satt avtryck och ger skildringen ökad konkretion och färg.
Från Olof Rudbeck och drottning Kristina, Swedenborg och Linné, Strindberg och Fröding till Nathan Söderblom och Dag Hammarskjöld, Bror Hjorth och Gösta Knutsson, Gunnar Leche, The Svedberg och Ingemar Hedenius.
Dagens Uppsala begrundar stundom sin identitet. Här finns ett arv värt att värna och vårda, en potential i nuet och för framtiden, tradition och innovation.
Alla tiders Uppsala anspelar dels på detta rika historiska arv, dels på det som brukar sammanfattas i uttrycket "Uppsala är bäst".
Lars Lambert och Helena Harnesk har i en rad tidigare böcker skrivit om Uppsalas arkitekter, konstnärer och fotografer, historia och stadsbild. I Alla tiders Uppsala sammanfattar de kvintessensen av Uppsala i en bred och färgstark exposé över tusen år.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Alla tiders Uppsala
 2. +
 3. Vandring kring Uppsala

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vandring kring Uppsala av Gunnika Isaksson-Lutteman (häftad).

Köp båda 2 för 538 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna

 • Uppsala kring 1900 : staden och människorna i Alfred Dahlgrens bilder

  Lars Lambert

  Uppsala kring 1900 i Dahlgrens bilder Alfred Dahlgrens fotografiska verk från decennierna kring 1900, ateljéporträtten och gatubilderna, utgör sammantaget en ovärderlig krönika över staden och dess människor. År 1890 hade han tjugonioårig slagit s...

 • Återanvänt : texter 1975-2012

  Lars Lambert

  Återanvänt är ett urval texter som tillkommit under närmare fyrtio år. Ett antal fascinerande personer passerar revy. Författare och konstnärer som Alexandre Dumas, d.ä. och d.y, Frank Wedekind och Jaroslav Hasek, Goya, Egon Schiele, Matisse, Geor...