Uppsala kring 1900 : staden och människorna i Alfred Dahlgrens bilder (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
303
Utgivningsdatum
2018-12-01
Upplaga
1
Förlag
Kornhuset
Dimensioner
266 x 213 x 25 mm
Vikt
1276 g
SAB
Ncabz Uppsala,Inz Dahlgren, Alfred
ISBN
9789197436694
Uppsala kring 1900 : staden och människorna i Alfred Dahlgrens bilder (inbunden)

Uppsala kring 1900 : staden och människorna i Alfred Dahlgrens bilder

(1 röst)
Inbunden Svenska, 2018-12-01
249
 • Fåtal ex i lager. Skickas inom 1-2 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Uppsala kring 1900 i Dahlgrens bilder
Alfred Dahlgrens fotografiska verk från decennierna kring 1900, ateljéporträtten och gatubilderna, utgör sammantaget en ovärderlig krönika över staden och dess människor.
År 1890 hade han tjugonioårig slagit sig ner i Uppsala och öppnat ateljé på Dragarbrunnsgatan 48. Med sin moderna utbildning och sociala begåvning blev Dahlgren ett friskt tillskott i den uppsalien-siska fotografvärlden. Han var snart porträttfotografen på modet med ett klientel som ökade år för år.
Uppsala befann sig i ett skede av snabb expansion och idén uppkom att dokumentera stadens förändring. År 1901 fick Dahlgren stadsfullmäktiges uppdrag att genomfotografera Uppsala, gathörn för gathörn, ett projekt som sysselsatte honom i ett par omgångar och resulterade i över femhundra glasplåtar och kopior.
Dahlgrens bilder minner om en annan och långsammare tid. Räkna poliserna som mitt i gatan står eller männen med händerna i byxfickorna. Dragkärrorna vittnar om mödor som var andra än våra. Borta är hästarna och spillningen på kullerstenarna, ljuden och lukterna har ersatts av andra.
Även om dessa gatubilder är Dahlgrens stora och bestående insats för Uppsala påminns vi här om ateljéfotografen och polisfotografen och att Dahlgren fortlöpande dokumenterade händelser och före-teelser i staden. Ytterligare en motivkrets var familjen, vilket ett stort antal bilder vittnar om.
År 1908 avled Dahlgren fyrtiosjuårig i magkräfta, mitt i arbetet på ännu en omgång gatubilder.
Uppsala kring 1900 ger en helhetsbild av Dahlgrens fotografiska gärning, som på ett unikt sätt spänner över alla sidor av staden och människorna kring år 1900.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Uppsala kring 1900 : staden och människorna i Alfred Dahlgrens bilder
 2. +
 3. Leonardo da Vinci

De som köpt den här boken har ofta också köpt Leonardo da Vinci av Walter Isaacson (pocket).

Köp båda 2 för 318 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Lars Lambert

 • Alla tiders Uppsala

  Lars Lambert, Helena Harnesk

  Alla tiders Uppsala berättar om vad som gjort Uppsala till Uppsala. Hur medeltidens handelsplats vid Fyrisån blev en stad med Nordens största katedral, äldsta universitet och ett slott som ekar av historia. Hur kyrka och statsmakt födde det lärosä...

 • Återanvänt : texter 1975-2012

  Lars Lambert

  Återanvänt är ett urval texter som tillkommit under närmare fyrtio år. Ett antal fascinerande personer passerar revy. Författare och konstnärer som Alexandre Dumas, d.ä. och d.y, Frank Wedekind och Jaroslav Hasek, Goya, Egon Schiele, Matisse, Geor...