En lappdrängs omvändelse
Språk
Svenska
Serie
Skrifter från Centrum för samisk forskning (del 5)
Antal sidor
322
Förlag
Centrum för Samisk forskning / Umeå Universitet
Dimensioner
28 x 140 x 35 mm
Vikt
540 g
SAB
Cmmb-c:k.43,Kcs-c.43,Cl-cs
ISBN
9789197446846
En lappdrängs omvändelse

En lappdrängs omvändelse

Svenska
368
  • Skickas inom 3-6 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Daniel Lindmark är professor vid institutionen för historiska studier vid Umeå universitet. I boken belyser han på olika sätt det svenska intresset för samerna och deras religion från 1680-talets "trolldomsrannsakningar" till 1770-talets missionsskildringar. Med utgångspunkt i "Avguderiet i Silbojokk" 1682 visar Daniel Lindmark inte bara hur de svenska myndigheterna gick tillväga för att få samerna att överge sin religion, utan också hur argumenten för svensk bosättning i lappmarken utformades på 1600-talet.

Det manuskript om "lappdrängen" Anders omvändelse och andra exempel på missionens framgång som skolmästaren Theophilus Gran skickade in till Samfundet Pro Fide et Christianismo blir i boken föremål för en omfattande analys. Genom en jämförelse med andra missions-skildringar visar författaren hur 1600-talets ortodoxa missionspraxis med kollektiv övergång från samiska riter till kristen gudstjänst under 1700-talet ersattes av en missionsverksamhet som syftade till individuell omvändelse av pietistisk typ.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. En lappdrängs omvändelse
  2. +
  3. Kvinnor och andlighet i norr : historiska och litterära perspektiv

De som köpt den här boken har ofta också köpt Kvinnor och andlighet i norr : historiska och l... av Daniel Lindmark, Jan Samuelson (häftad).

Köp båda 2 för 607 kr

Kundrecensioner

Fler böcker av Daniel Lindmark