Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Logos * Pathos
Antal sidor
211
Utgivningsdatum
2003-06-01
Förlag
Glänta Produktion
Medarbetare
Rosengren, Mats (red.), Sigurdson, Ola (red.)
Dimensioner
215 x 145 x 15 mm
Vikt
380 g
SAB
C,D
ISBN
9789197457514

Penelopes väv : För en filosofisk och teologisk pathologi

Häftad,  Svenska, 2003-06-01
139
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Vi är alla pathologer - vårt tänkande är alltid passionerat, våra passioner alltid tänkande. I Penelopes väv, den första volymen i bokserien Logos/Pathos, närmar sig tio forskare skärningspunkterna mellan tro och vetande, filosofi och teologi. Boken formar sig till en mångfacetterad undersökning av villkoren för mänsklig kunskap.

I spänningsfältet mellan de poler i vårt tänkande och liv som sedan antiken benämns logos och pathos skapas det politiska och det etiska, såväl hos den enskilde som i samhället. I denna mening är vi alla oundvikligen pathologer; som bärare av såväl pathos som logos är vårt tänkande alltid passionerat, våra passioner alltid tänkande.

Inom teologi såväl som filosofi vet vi i dag att vi tror; vi tror inte längre att vi vet. Det krävs helt enkelt ett annat sätt att närma sig frågorna om vad vi kan veta och tro: ett tvärdisciplinärt återbruk och en misstänksamhet mot sina egna, mot vetenskapernas, mot historiens liksom mot det samtida samhällets myter.

Kanske kan denna antologi läsas som ett symptom på en alltför kraftfull, alltför långvarig bortträngning. Kanske också som en diagnos på ett sjukdomstillstånd, men allra helst som ett farmakon i ordets alla bemärkelser. En pathologi, kort sagt, som inte väjer för de risker som ett botemedel alltid medför.

Penelopes väv: Väven som repas upp för att knytas på nytt, ständigt på nytt men alltid annorlunda - bilden av vår historia. Såväl varp som inslag finns alltid redan där, men de mönster vi låter framträda är våra egna skapelser. Så kan en filosof och en teolog som redaktörer förenas i en doxologi i alla dess bemärkelser: en lovsång till, en undersökning av och en lära om villkoren för mänsklig kunskap.

Medverkande: Mats Rosengren, Samuel Byrskog, Margareta Hallberg, Werner G Jeanrond, Jesper Svenbro, Ola Sigurdson, Fredrika Spindler, Maria Johansen, Aleksander Motturi, Jayne Svenungsson
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Penelopes väv : För en filosofisk och teologisk pathologi
  2. +
  3. Självbetraktelser

De som köpt den här boken har ofta också köpt Självbetraktelser av Marcus Aurelius (pocket).

Köp båda 2 för 218 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »