Retoriken (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
236
Utgivningsdatum
2012-03-02
Upplaga
1
Förlag
Retorikförlaget
Översättare
Johanna Akujärvi
Dimensioner
220 x 140 x 10 mm
Vikt
480 g
SAB
808.5,F.063
ISBN
9789197522632
Retoriken (häftad)

Retoriken

(3 röster)
Häftad Svenska, 2012-03-02
249
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Få tänkare har varit så inflytelserika som Aristoteles. I detta klassiska verk formulerar Aristoteles grunderna till retoriken, teorier som i våra dagar är mer aktuella än någonsin.
Nu finns ett av humanvetenskapernas viktigaste verk för första gången på svenska. Med insiktsfulla och klargörande noter tar översättaren Johanna Akujärvi med läsaren på en resa till det antika Grekland, till retorikens, filosofins och veten skapernas födelse.

Låt retoriken vara en förmåga att i varje enskilt fall uppfatta det som kan vara övertygande eller övertalande (Retoriken 1.2.1)
Det är också uppenbart att dess uppgift inte är att övertyga eller övertala, utan att se det övertygande eller övertalande i varje enskildhet (Retoriken 1.1.14)

"Den som förväntar sig att retorik ska handla om förmågan att välja rätt ord och uttryck och om att utforma sitt tal, har förvånansvärt lite att finna i Aristoteles text.
Det centrala för Aristoteles är vilka typer av tankegångar som leder till övertygelse, inte vilken språkdräkt dessa tankegångar ska ges.
[En talare] övertygar fram förallt i kraft av sina tankar, inte i kraft av att dessa tankar är förpackade i vackra ord eller slagkraftiga formuleringar. För Aristoteles är det just innehållet som är retoriken.
Retoriken [...] hjälper oss att upptäcka allt som talar för och emot ett visst beslut och ett visst handlande, vilket i sin tur skulle innebära att den (också) kan ses som ett slags konst i beslutsfattande i det offentliga livet"
ur Janne Lindqvist Grindes introduktion
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Aristoteles