För att lämna röstmeddelande : tryck stjärna (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
128
Utgivningsdatum
2005-03-01
Upplaga
1
Förlag
Modernista
Dimensioner
218 x 158 x 20 mm
Vikt
340 g
SAB
Hc
ISBN
9789197535014
För att lämna röstmeddelande : tryck stjärna (inbunden)

För att lämna röstmeddelande : tryck stjärna

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2005-03-01
259
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
För att lämna röstmeddelande : tryck stjärna Kan levereras innan julafton
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Det finns böcker om hur man ska leva, om hur man förverkligar sig själv och blir en lycklig människa.
Det här är en sådan bok.
Du tar personerna i boken som förebild och gör tvärtom.
För att lämna röstmeddelande TRYCK STJÄRNA är en lägesrapport inifrån dagens Sverige. Fem svenska människor i olika åldrar pratar för sig själva. De skulle kunna prata med varandra men eftersom de är svenska människor som inte känner varandra så gör de inte det.
Bert-Ove är långtidssjukskriven och heltidsensamstående.
Giselle är överklass men har råkat bli anhörig och därmed underklass.
Edvard har allt men går omkring och skjuter upp att skjuta sig.
Jessica har en vrede som är större än hon själv och det är bra.
Och Thomasine, en gammal kvinna från Norrlands inland, tränar på kärlek men inte hat.
Det är inte synd om de här människorna och det är inte jag som är Thomasine. Inte mer än vad jag är Bert-Ove, Giselle, Edvard eller Jessica.

Bodil Malmsten, Finistère maj 2005

Bodil Malmsten är född 1944 i Bjärme, och bor numera i Frankrike.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. För att lämna röstmeddelande : tryck stjärna
  2. +
  3. Priset på vatten i Finistère

De som köpt den här boken har ofta också köpt Priset på vatten i Finistère av Bodil Malmsten (pocket).

Köp båda 2 för 338 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av För att lämna röstmeddelande : tryck stjärna. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Tragikomiska figurer
    Majlinsan, 22 maj 2005

    En bok som får mig att fundera över andra människors liv. Vilka ingredienser är viktiga i livet? Kan alla människor ge och få kärlek? Och är det det man helst vill ha? Personerna i denna bok är rädda för att ge kärlek för det förpliktigar och man tappar kontrollen. En av dessa fem personer tycker till och med att livet kan avslutas för egen hand precis när som helst, men han skjuter upp att skjuta sig - kommer aldrig till skott så att säga! Personerna väljer att se ironiskt på livet i stort, ... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Bodil Malmsten

Recensioner i media

Bodil Malmsten började som diktare. Hennes dikter var enkla, men språkligt briljanta, de var kvicka och ibland bitska. I dikterna mötte vi människor som beskrev känslor av ensamhet, sorg, saknad och vemod. I boken För att lämna röstmeddelande TRYCK STJÄRNA återkommer många av dessa känslor och tankar, men nu i form av noveller.

I boken får vi följa fem människor som befinner sig i ett mellanläge i livet. Av olika anledningar har de fastnat i sin livssituation och har svårt att komma vidare. Någon är långtidssjukskriven, en annan är anhörig till någon som är i behov av vård osv. De känner sig ensamma, ibland bittra, vemodiga och håglösa. De längtar framför allt efter mänsklig kontakt. När de söker sig till samhällets system som är tänkta att hjälpa personer i olika livskriser, så möts de, inte i första hand av en förstående mänsklig röst, utan av ett förinspelat meddelande av typen "För att lämna röstmeddelande tryck stjärna". Den rationalisering och omstrukturering som genomförts i vårt världfärdssystem, har visserligen effektiviserat verksamheten, men också gjort den mer omänsklig.

Det är alltså ingen smickrande bild av den svenska vården och omsorgen som Malmsten tecknar. Utan hon speglar ett samhälle där många människor är isolerade och ensamma. När de sträcker ut en hand med förhoppning om att känna en annan människas utsträckta hand, möts de istället av ett neutralt röstmeddelande. Bodil Malmsten har skrivit en samhällskritisk rapport om utanförskapet i dagens Sverige, men det är också en djupt mänsklig och existentiell berättelse. Vi får möta människoöden som berör och upprör, allt skildrat med ett språk som balanserar mellan prosa och poesi, ja, det är helt enkelt en fantastiskt mänsklig bok.

Övrig information

Det finns böcker om hur man ska leva, om hur man förverkligar sig själv och blir en lycklig människa. Det här är en sådan bok. Du tar personerna i boken som förebild och gör tvärtom.

För att lämna röstmeddelande TRYCK STJÄRNA är en lägesrapport inifrån dagens Sverige. Fem svenska människor i olika åldrar pratar för sig själva. De skulle kunna prata med varandra men eftersom de är svenska människor som inte känner varandra så gör de inte det. Bert-Ove är långtidssjukskriven och heltidsensamstående. Giselle är överklass men har råkat bli anhörig och därmed underklass. Edvard har allt men går omkring och skjuter upp att skjuta sig.
Jessica har en vrede som är större än hon själv och det är bra. Och Thomasine, en gammal kvinna från Norrlands inland, tränar på kärlek men inte hat. Det är inte synd om de här människorna och det är inte jag som är Thomasine. Inte mer än vad jag är Bert-Ove, Giselle, Edvard eller Jessica.

Bodil Malmsten, Finistère maj 2005