Och fjättra Lilith i kedjor (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
267
Utgivningsdatum
2005-06-01
Förlag
Kalla kulor förlag
Dimensioner
215 x 142 x 24 mm
Vikt
420 g
SAB
Hc.01
ISBN
9789197536134
Och fjättra Lilith i kedjor (inbunden)

Och fjättra Lilith i kedjor

(4 röster)  |  Läs 4 recensioner
Inbunden, Svenska, 2005-06-01

Slutsåld

Ockultism, södermalmshistoria, IT, erotik och matematik vävs ihop till en fascinerande berättelse i Åsa Schwarz debutroman. Hon har skapat en okonventionell spänningsroman där tre separata historier knyts ihop till en medryckande intrig.

Den gemensamma nämnaren är Lilith, Adams första hustru och enligt judiska skrifter modern till demoner och vampyrer. En kvinna flyr genom Södermalm på 1800-talet, rakt i armarna på sina banemän. Omkring 160 år senare hittar en student en gammal dagbok under köksgolvet i en lägenhet på Södermalm. En hacker försnillar 35 miljoner kronor ur ett datasystem. Han arbetar på uppdrag av Lilith, sin stora kärlek på nätet.

Den välbeställda informationssäkerhetskonsulten Martina får i uppdrag att utreda hur pengarna försvunnit. Samtidigt hittas ett lik med två djupa sår i halsen......

Här blandas religion, IT-säkerhet, Södermalmshistoria och märkliga människoöden samman till en brygd som bör tilltala alla med det minsta intresse för spänningslitteratur. En mycket ovanlig bok, som presenteras med en i förlagssammanhang unik websatsning på www.lilith666.com

Debutförfattaren Åsa Schwarz arbetar med informationssäkerhet och därför förekommer det mycket IT och säkerhetssekvenser i "och fjättra Lilith i kedjor". Efter hennes universitets-utbildning i data- och systemvetenskap samt företagsekonomi, arbetade hon några år som konsult inom informationssäkerhet. Därefter var hon en av grundarna till bolaget Dagaz, som sedermera såldes till IT-säkerhetsföretaget Nexus. Där arbetar hon nu som konsult, marknadsförare och säljare.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Och fjättra Lilith i kedjor. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Och fjättra Lilith i kedjor är den i särklass bästa...
  Ebba Söderman, 18 april 2013

  Och fjättra Lilith i kedjor är den i särklass bästa bok jag läst på länge. Jag har läst många bra böcker på senare tid, men ingen som fått mig att ligga vaken flera timmar längre än jag borde för att läsa, gå till skolan en timme för tidigt för att hinna sitta och läsa före seminariet (Hemma får man ju ingen ro...), och längta efter att få sätta mig och läsa. Det var längesedan jag LÄNGTADE efter att få läsa en bok. Tills jag fick hem den här och läste första kapitlet.

  Redan från för... Läs hela recensionen

 2. En medelmåttig bok
  dabozzen, 10 januari 2010

  Jag tycker inte att Schwarz lyckas ge mig en inlevelse/förståelse/"samhörighet" för någon av karaktärerna (vanliga och tråkiga stereotyper). Det här tillsammans med bokens "moderna" svenska, ger en ytlig känsla över det hela som stannar kvar till slutet. Det är synd då historien och även upplägget i sig har stort potential; det är bara framförandet som brister.

  Tyvärr håller inte alla detaljer i uppmålandet av olika scener heller.
  Exempelvis en frukost där komponenterna listas, f... Läs hela recensionen

 3. Smart och välskrivet!
  Zarah, 12 augusti 2008

  Läs den här boken.
  Verkligen - läs den!!

  Jag är petig med mina böcker. Är språket bristfälligt, tappar jag lätt intresset. Den här boken flyter som vatten, och hela tiden får man fundera och klura på en liten deckargåta mitt i boken, så att säga.

  Spännande, upprörande, vackert, hemskt, roligt... Den har allt.

 4. Bli skrämd i vinter!!
  /Mäbe, 3 november 2006

  Ska inte säga att jag är någon bokslukare direkt men läser ändå en del böcker till och från. Har länge letat efter en roman som kan få mig att fastna men haft svårt tills jag av en händelse råkade på Åsa Schwarz ...och Fjättra Lilith i kedjor. Detta är en smart skriven historia - eller rättare sagt flera som vävs samman - med en suverän blandning av ockultism, historia, it, vardagsrealism och det är en modern deckarhistoria som tog mig med storm. När jag väl börjat läsa var det svårt att slä... Läs hela recensionen

Visa alla 4 recensioner

Recensioner i media

Åsa Schwarz gothroman ligger helt rätt i tiden med sin blandning av IT-konsulter och ockultism. När huvudpersonen Lena börjar renovera sin nya lägenhet på Söder hittar hon under kökets golvplankor en dagbok från 1842. I dagboken berättar Anna om sin romans med Sven, men också om ett hemligt sällskap som håller svarta mässor i Söders källarvalv. Medan Lena uppslukas av dagbokens berättelse, och börjar undersöka uppgifterna om det hemliga sällskapet, arbetar Stockholmpolisen med ett besynnerligt fall. Någon har stulit 35 miljoner kronor från ett företag genom att hacka sig in i deras ekonomisystem och ändra postgironumret. Inte nog med det, på morgonen hittas företagets ekonomiansvarige mördad på ett besynnerligt sätt. Kroppen är nästan helt tömd på blod och i halsen finns två djupa hål, precis som om han blivit biten av en vampyr.

Schwartz historia är nu ingen skräckhistoria, utan påminner istället om Dan Browns "Änglar och demoner", med sin bladning av gåtor, talsymbolik, hemliga sällskap, uråldriga mytiska legender, och inslag av modern teknologi. Även om Schwartz kanske inte kommer upp i samma nivå som Dan Brown när det gäller själva historien, så vinner hon när det gäller karaktärsgalleriet. Det finns idag många romaner som kretsar kring den här typen av historier och mysterier som återfinns i "Och fjättra Lilith i kedjor", men det är sällan man hittar några intressanta karaktärer. Schwartz har dock skapat ett persongalleri som jag hoppas få veta mer om i kommande romaner, för tyvärr tog boken slut precis när jag hade börjat blivit riktigt god vän med Lena, Daniel, Josef, Henke, Martina, Pernilla och alla de andra.

Bloggat om Och fjättra Lilith i kedjor

Övrig information

"Om en brittisk standarddeckare kan beskrivas som en safari i maklig takt, där sevärdheterna i all stillhet dyker upp utanför den långsamt framhärdande jeepen, är detta mer som en flumride på tivoli. Debuterande Åsa Schwarz vill göra mycket på kort tid, men lyckas genomföra turen utan att ramla ur stocken - och med en hyfsad skumfontän på slutet."
Sydsvenskan

"Se till att ha gott om tid när du läser den för när du väl börjat kommer du inte vilja sluta."
VeckoRevyn

"Schwarz stil är lätt och ledig och de ofrånkomliga föreläsande faktapartierna hanterar hon väl utan att förfalla till NE-artad rabblande a la Stieg Larsson eller Jan Mårtenson. Hon lyckas också knyta ihop då- och nutid och summan blir en godkänd och inte helt konventionell debut av en författare som definitivt verkar ha mer att ge."
Deckartidskriften Jury

"Schwarz har skrivit en riktigt intressant historia tryfferad med mord, ockultism, datorkunskap och matematik. Författaren verkar vara väl förtrogen med åtminstone delar av allt detta och berättar en ruskig historia på ett sätt som tyder på sneglingar mot stora litterära förebilder."
DAST Magazine, världens äldsta deckartidskrift

"Researchen är helt klart imponerade"
Bibliotekstjänst