1% love and devotion på Ulleråkers sjukhus (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
157
Utgivningsdatum
2006-01-01
Upplaga
1
Förlag
Glänta produktion
Medarbetare
Johnson, Karin (förf.) / Kindgren, Anna (förf.) / Mattsson, Helena (förf.) / Wallenstein, Sven-Olov (förf.) / Mattsson, Helena (red.) / Fredin, Pär (foto)
Illustrationer
foto
Dimensioner
240 x 172 x 17 mm
Vikt
540 g
SAB
Vp-cz Uppsala: Ulleråkers sjukhus,Iiv-cz Uppsala: Ulleråkers sjukhus
ISBN
9789197560740
1% love and devotion på Ulleråkers sjukhus (häftad)

1% love and devotion på Ulleråkers sjukhus

Häftad Svenska, 2006-01-01
169
  • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Kan levereras innan julafton!
Institutionen befinner sig i kris. Det gäller den politiska institutionen, den juridiska, den sociala, den polisiära, skolan, pensionssystemet, fritidsgårdarna... Och det gäller i högsta grad konstinstitutionen och vårdinstitutionen.

Psykos- och rehabiliteringsavdelningarna 109 och 110 på Ulleråkers sjukhus ska renoveras. Enligt riktlinjer ska 1 % av byggkostnaden avsättas till konstnärlig gestaltning. I detta fall innebär det 210 000 kronor. Konstnärsgruppen love and devotion tar sig an det konstnärliga utsmyckningsuppdraget genom att ställa vårdmiljön snarare än konstobjektet i centrum.

Inom den psykiatriska vården har antalet vårdplatser drastiskt minskat den senaste 10-årsperioden. Samtidigt är den fysiska vårdmiljön undermålig och avhandlas i stort sett aldrig. Utifrån en mängd olika perspektiv diskuterar denna bok frågor kring institutionens kris, liksom vårdens och konstens villkor i dagens samhälle.

"love and devotion sätter konstnärsrollen på spel när de struntar i Konsten för att jobba som barmhärtiga samariter." (Camilla Hammarström, AB)

"I den här boken finns en hel ocean av grundkunskap på området form av citat ur otaliga dokument, bland annat upplysningar om hur antalet vårdplatser minskat och fortsätter att minska. Här finns också en samling fotografier av den torftighet i miljön som knappt går att beskriva i ord. Samt ett flertal läsvärda essäer..." (Åsa Moberg)

love and devotion är ett konstnärssamarbete som rör sig kring konstens institutioner, dess gränser och själva samarbetet som form. Konstnärerna bakom - Ingrid Eriksson, Carina Gunnars, Karin Johnson och Anna Kindgren - har tidigare arbetat med utställningar, offentliga konstuppdrag, workshops, seminarier och undervisning.

Helena Mattsson är arkitektur- och konstteoretiker, medlem i redaktionen för tidskriften SITE.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. 1% love and devotion på Ulleråkers sjukhus
  2. +
  3. Tim : Biografin om Avicii

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tim : Biografin om Avicii av Måns Mosesson (inbunden).

Köp båda 2 för 398 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Övrig information

Institutionen befinner sig i kris. Det gäller den politiska institutionen, den juridiska, den sociala, den polisiära, skolan, pensionssystemet, fritidsgårdarna¿ Och det gäller i högsta grad konstinstitutionen och vårdinstitutionen. Inom den psykiatriska vården har exempelvis antalet vårdplatser drastiskt minskat den senaste 10-årsperioden och den fysiska vårdmiljön är undermålig och diskuteras i stort sett aldrig. På psykos- och rehabiliteringsavdelningarna 109 och 110 på Ulleråkers sjukhus har konstnärsgruppen love and devotion tagit sig an det konstnärliga utsmyckningsuppdraget på ett okonventionellt sätt. Här ställs snarare vårdmiljön än konstobjektet i centrum. Utifrån en mängd olika perspektiv diskuterar denna bok frågor kring vårdens och konstens villkor i dagens samhälle. I samband med en renovering av avdelningarna 109 och 110 initierades det konstnärliga arbetet på Ulleråkers sjukhus av Kultur i länet, Uppsala läns landsting. Enligt statliga riktlinjer ska 1% av byggkostnaden avsättas till konstnärlig gestaltning vid ombyggnad och renovering. I detta fall innebar det 210000 kronor. love and devotion är ett samarbete mellan konstnärerna Ingrid Eriksson, Carina Gunnars, Karin Johnson och Anna Kindgren som pågått sedan år 2000. De har tidigare arbetat med utställningar, offentliga konstuppdrag, workshops, seminarier och undervisning. love and devotion studerar konstens institutioner, dess gränser och samarbetet som form. Se vidare www.loveanddevotion.org. Förutom love and devotion och Helena Mattsson medverkar också bl.a. Andreas Bjersby, Ulf Eriksson, Eva Lundgren, Sven-Olov Wallenstein.