Marilyn Monroe : min berättelse (kartonnage)
Fler böcker inom
Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Antal sidor
373
Utgivningsdatum
2006-08-01
Förlag
Sivart Förlag
Medarbetare
Ring, Torbjörn (form) / Eisenstedt, Alfred (foto)
Dimensioner
230 x 165 x 30 mm
Vikt
785 g
SAB
Hc.01
ISBN
9789197583541
Marilyn Monroe : min berättelse (kartonnage)

Marilyn Monroe : min berättelse

Kartonnage,  Svenska, 2006-08-01
216
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Marilyn Monroe : min berättelse Kan levereras innan julafton
ur Bokens förord:

Det här är Marilyn Monroes egen berättelse om sitt liv, så som jag menar att hon hade velat ha den. Jag har levt länge med henne, därför att jag känner mig besläktad med henne. Min mamma föddes två år före henne och på-minde om Marilyn. Min mamma var mycket vacker och hon dog i förtid. Vi är sårbara i vår släkt, men inte lika mycket som Marilyn och hennes mamma var. Eller kanske vi är. Jag vet inte. Det är svårt att se inifrån. Men jag lever i en annan tid än hon gjorde, en generation senare och i ett annat land. På en annan kontinent.

Som så många andra kvinnor känner jag som sagt igen mig i henne. Första gången jag såg och upptäckte henne, var när jag hunnit bli 26 år och såg svensk TV:s jubileumsvisning av hennes filmer, när hon hade varit död i tio år. Jag gick aldrig på bio och såg henne som liten fast jag hade vänninnor, som såg henne och berättade om henne. Jag hade den gängse synen på henne, att hon bara var en dum blondin, och att hennes filmer inte heller var något mer än förströelse för stunden. Inga cineastiska mästerverk för finsmakare. Jag har blivit mycket mer ödmjuk sedan dess och är inte längre så enkelspårig. Och den där kvällen när jag såg henne för första gången hösten 1972 på TV, såg jag genast hennes storhet. Den utstrålning hon hade. Den har beskrivits som ett barns oskyldighet i en sexig kropp, men jag tyckte mer hon såg ut som en ängel, en kärleksfull ängel.

Hon förkroppsligade något, som vi kanske först nu har kommit närmare i vår värld. Hon kunde själv inte skapa en medveten helhet hos sig själv, av sina olika delar, men kanske är tiden mera mogen nu. Och möjligen kan vi nuförtiden låta de olika nivåer vi består av mer leva sida vid sida, istället för att bara betona det fysiska, mentala, intellektuella och nedvärdera sådant som är känslomässigt, själsligt eller andligt.

Det är alltså inte ett biografiskt verk över Norma Jeane eller Marilyn Monroe jag har skrivit, utan något som jag tror Marilyn hade velat skriva om hon hade kunnat. Jag har gjort Marilyn lite klokare, genom att hon kan bli det, när hon är död. Jag har troget följt det som inträffade i hennes liv, de fakta som finns om henne och hennes omgivning, men det är ändå en roman.

Författaren
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Marilyn Monroe : min berättelse
  2. +
  3. En förvandlad stad : Stockholm förr och nu

De som köpt den här boken har ofta också köpt En förvandlad stad : Stockholm förr och nu av Karl Kadhammar (inbunden).

Köp båda 2 för 455 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Ann Helena Rudberg

Övrig information

Marilyn Monroe är en av Hollywoods största stjärnor genom tiderna. Den 1 juni 2006 skulle Marilyn ha fyllt 80 år. Det högtidlighåller vi genom att ge ut den första boken på svenska som behandlar hela hennes liv.

Marilyn blev en ikon genom sin alltför tidiga död. När hon avled den 4 augusti 1962 blev hon en legend över en natt.

Marilyn Monroe Min berättelse är skriven ur Marilyns synvikel. Läsaren får inte enbart en inblick i hennes glamorösa Hollywoodliv utan hela hennes livsöde med den traumatiska barndomen och uppväxten, som inte gav den trygghet barn behöver.