Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
162
Utgivningsdatum
2006-08-01
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Mormor
Medarbetare
Kühlhorn, Lotta (form)
Dimensioner
198 x 130 x 16 mm
Vikt
280 g
SAB
Hc
ISBN
9789197584951
Går det åt helvete är jag ändå född (inbunden)

Går det åt helvete är jag ändå född

Inbunden Svenska, 2006-08-01
139
  • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Efter sju år kommer äntligen Agneta Klingspors nionde bok.
Hon kallar den inte för en roman, utan verksamhetsberättelse, uppdelad i två avsnitt "Dagordning" och "Övriga frågor".
"Dagordning" utspelar sig i tiden efter mordet på statsminister Olof Palme och Tjernobylkatastrofen 1986, fram till idag. Främst på Södermalm i Stockholm och framför teven.
Huvudpersonen ser förfall och förlust och blir själv rädd för att falla igenom. Vad händer när man har mycket lite pengar? Och ser alla papperskorgsrotare? Vad händer då i själen? Vad återstår annat än teve?
Hon samlar bevis ihop med grannfrun för att ställa de ansvariga mot väggen i "den stora rättegången".
"Dagordning" är en förtvivlad civilisationskritik, inte minst mot teves människosyn. Humoristisk, nära galgen.
"Övriga frågor" är döden. Ingen undgår övriga frågor. Bit för bit försöker hon närma sig döden och hamnar framför mamman i kistan.
Det är hårda bud.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Går det åt helvete är jag ändå född
  2. +
  3. Tji fick du : tidsbok : 1978 - nu

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tji fick du : tidsbok : 1978 - nu av Agneta Klingspor (häftad).

Köp båda 2 för 298 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Agneta Klingspor

Recensioner i media

"Klingspors ilskna uppgörelse med en samtid i förfall är lika genialt välskriven som hänsynslöst drabbande. En stor uppdatering av stockholmsskildringen där uteliggare och pundare ligger i drivor på gatorna, med livsstilsmagasinens glatta omslag som täcke. Ett kompakt och stilistiskt mästerverk som sätter upp Klingspor på den vördade hyllan bland våra stora författare."
DANIEL SJÖLIN, BABEL, SVT

"Bara titeln gör mig upprymd ... Hon ser det vi alla ser men inte vill kännas vid, de där som hamnat utanför, fl yktingar, ensamma, udda, ja hon tar in allt ...
Bokens jag är både arg, klarsynt, skyddslös och kul ... Det är som om boken vill säga: Blunda inte, våga se. Hon registrerar, iakttar verkligheten utan skyddsnät. Stilen är hyperrealistisk, den borrar, väjer inte för äcklet, ibland med insprängda poetiska partier."
ANNIKA SCHERWIN, VÅGEN, SR P1

"Klingspors korta prosatexter är råa och snabba, men samtidigt täta, kontrollerade, vackra i förtvivlan och raseri. När författaren i bokens avslutande del låter jaget gå rakt mot sin egen och sin mammas död, gör hon det med en språklig lätthet och precision som känns nästan chockerande. Och mycket imponerande."
JENNY TUNEDAL, AFTONBLADET

Övrig information

Det får inte regna, säger expediten, dom skriver att giftet från Tjernobyl finns i molnen och kan falla ner med regnet.
Vi lutar oss över en teckning på första sidan. Pilar riktade mot norra Sverige och Gävle, Holland och Italien. Giftpilar med nedfall. Bequerelle. Herregud, de måste stänga fönstren i Stockholm, jag måste ringa och säga ...
Och barnen får inte leka i sanden. Dom satte upp den i morse, kommunen.
Hon pekar på en affisch på gatan. En polisbil bromsar in utanför alimentarian, fyra poliser kommer ut med mjölk i tetrapack i stora balar, fyller bakluckan, baksätet och far iväg.
Jaha, dom beslagtar mjölken och holländarna tar in korna, Jesus Maria, hur ska det här gå?

Författaren Agneta Klingspor kommer äntligen ut med en ny bok efter 7 års tystnad. Här skildrar hon en kvinna som, efter att Olof Palme mördats 1986, åker till Italien.
Där får hon uppleva nästa katastrof: Tjernobyl.
Sverige utsätts för två stora trauman inom kort tid. Efter hemkomsten till Stockholm upptäcker hon att samhället inte ter sig lika som tidigare. Människor verkar ha tappat gnistan, omtanken om varandra saknas. Tillsammans med en av sina grannar börjar hon samla bevis. Bevis som ska användas i den stora rättegången för att ställa de ansvariga mot väggen.
En omskakande roman med tvära överraskande kast.

Agnetas tidigare utgivning på andra förlag:
Inte skära bara rispa (1977), Tryggare kan ingen vara (1979), Fast land (1983), Lavendelvisa (1985), Oajas dans (1987), Köttryckningar (1990), Nyckelroman (1994), Framkallning (1999)