Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
349
Utgivningsdatum
2008-01-01
Förlag
Anomar Förlag
Medarbetare
Falk, Lennart (foto)
Dimensioner
217 x 157 x 33 mm
Vikt
460 g
SAB
Lz Fransson, Ramona
ISBN
9789197632034
Älskling, vi blir inte med barn (inbunden)

Älskling, vi blir inte med barn

Inbunden Svenska, 2008-01-01
127
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Läs ett provkapitel här>>

Väckarklockans signal hördes i bakgrunden, men jag ville inte vakna. Fan också! Signalen överröstade mina tankar. Samtidigt som jag sträckte ut handen för att få tag i termometern, rev jag ner boken som låg på nattduksbordet. Jag böjde mig ner för att lyfta upp den. Titeln stirrade mig upp i ansiktet. "Ett barn blir till".
Jag stoppade tempen i munnen och lutade mig tillbaka på kudden. Två minuter senare kom det välkända bip bip ljud, som talade om var i menscykeln jag befann mig. Var det dags att ringa efter Krister eller skulle han få äta sin lunch i lugn och ro? Efter att jag fyllt i tempkurvan var svaret uppenbart. Hans lunch låg inte i farozonen. Kurvans utseende hade formen av en berg-och-dal-bana. Min suck hörde i hela sovrummet. Herregud, skulle detta aldrig ta slut?

Det fanns ett svar på den frågan, men då skulle vi vara tvungna att avstå från barn och det var inte det svaret jag ville ha! Jag klev ur sängen, satte ner fötterna på det iskalla golvet och gick ut till badrummet för att börja morgonproceduren. I spegeln såg jag att det uppstått en ny rynka i mungipan. Eller hade den redan funnits där igår? Mina ögon hade inte längre färgen av bruna pepparkakor överdragna med genomskinlig glasyr. Nu för tiden påminde de mer om vidbrända pepparkakor. Jag drog borsten genom håret och konstaterade att på höger sida i hårfästet hade ett nytt grått hårstrå uppenbarat sig. Det var inte min dag, inte idag heller, sa jag högt och tog tag i handfatet och lutade mig närmare spegeln.
Undra hur andra människor skulle beskriva mig? Hon har ett fyrkantigt ansikte, högt hårfäste och markerade kindkotor. Munnen fyllig och blir hon nervös, tuggar hon på sin underläpp. Kan man kalla henne söt? Jag grimaserade mot spegeln. Söt, låter som en jävla karamell! Nej, nu fortsätter beskrivningen. Håret mörkt, inte speciellt tjockt, men inte heller tunt. Frisyren är för tillfället klippt så att den ska vara enkel att hantera. Kroppslängden är inte mycket att orda om, 162 cm över havet. För det mesta är hon glad och positiv, med undantag för menstruationsperioderna, då är hon fylld med besvikelse, hat, vrede, ilska och gråter mycket.
Min blick vandrade över kroppen och fastnade vid naveln. Tre knappnålsstora ärr vid naveln och ett långt ärr, längs med bikinilinjen. För att inte tala om alla ärr som jag hade i själen, osynliga men alltid närvarande... Jag stirrade på mig själv i spegeln. Varför just jag, mumlade jag fram, varför just jag? Det kom inget svar. Det fanns inget svar.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Ramona Fransson

Recensioner i media

Recension: Stenungsundsposten 2008 (PDF) >>

Älskling, vi blir inte med barn är deckarförfattaren Ramona Franssons självbiografi. Här berättar hon om sitt liv som ofrivilligt barnlös. Personligt och med både svärta och humor skriver hon om 17 år av sitt liv som kretsade kring hennes starka längtan efter att bli mamma och hennes oförmåga att bli gravid. Hon genomgår en rad fertilitetsundersökningar och även misslyckade provrörsbehandlingar. När hennes samboförhållande håller på att knäckas på grund av att hon är fångad vid tanken av att bli med barn bestämmer hon sig tvärt för att sluta sträva efter att bli gravid och ett inre lugn infinner sig. Boken är lättläst och ger stöd och råd till ofrivilligt barnlösa. Ett faktaavsnitt om fertilitetsbehandlingar är skrivet tillsammans med överläkare Lars Nilsson vid Kvinnokliniken vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Ramona Fransson har tidigare bland annat skrivit deckaren Mord i Skärhamn (2007). - Pia Holmström BTJ