Modiga prinsessor och ömsinta killar : genusmedveten pedagogik i praktiken (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
125
Utgivningsdatum
2007-04-01
Upplaga
1
Förlag
Lärarförbundets förlag
Medarbetare
Grawin, Ann-Marie (form) / Liljenberg, Marianne (form)
Illustratör/Fotograf
Carina Kågström
Dimensioner
211 x 149 x 7 mm
Vikt
240 g
SAB
Eaaa
ISBN
9789197659802
Modiga prinsessor och ömsinta killar : genusmedveten pedagogik i praktiken (häftad)

Modiga prinsessor och ömsinta killar : genusmedveten pedagogik i praktiken

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad Svenska, 2007-04-01
102
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige över 149 kr för privatpersoner.
Britta Olofsson har sedan ungdomen varit engagerad i jämställdhetsfrågor. Ändå satte hon som förskollärare ofta pojkarna i första rummet. Hur kunde det bli så? Att flickor har mycket att vinna på ett genusarbete stod så småningom klart för henne. Men pojkar - vad har de att vinna på jämställdhet och hur jobbar man med dem? Och vad går ett genusarbete egentligen ut på? Med hjälp av många praktiska exempel, från sitt eget liv och den egna förskolan, belyser Britta Olofsson genusteorier och könsmönster. Hon beskriver hur modern genusforskning kan omsättas i praktisk pedagogik så att båda könen blir vinnare. Boken vänder sig till lärarstuderande och personal inom förskola och skola, men även till föräldrar och andra som vill öka sitt medvetande inom området. Britta Olofsson är förskollärare och filosofie kandidat. År 2005 fick Brittas arbetsplats, förskolan Stormhatten, Härnösands kommuns jämställdhetspris. Innehåll: Könsmönstren Att värdera kön Könsblindhet Att kategorisera efter kön Babyforskning Jämställdhetens ansikte Särartstänkande och likhetstänkande Genussystemet Männens roll i jämställdhetsarbetet i förskolan Genusforskning i klassrum och förskola Klassrumsforskning Genusforskning i förskolan En genusmedveten pedagogik Fyra utgångspunkter i en genusmedveten pedagogik Att bevaka könsgränser Den manliga normen i förskolan De könsmärkta rummen Flickor och teknik Att jobba kompensatoriskt Målsättning för ett jämställdhetsarbete Genusarbete i flickgruppen Genusarbete i pojkgruppen Att jobba individuellt med barnen Föräldrarna - ett hinder eller ett stöd Pardans och jämställdhet Illustrationer av Carina Kågström.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Modiga prinsessor och ömsinta killar : genusmedveten pedagogik i praktiken
 2. +
 3. Flickor, pojkar och pedagoger : jämställdhetspedagogik i praktiken

De som köpt den här boken har ofta också köpt Flickor, pojkar och pedagoger : jämställdhetspe... av Kajsa Wahlström (häftad).

Köp båda 2 för 341 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Modiga prinsessor och ömsinta killar : genusmedveten pedagogik i praktiken. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. tänkvärd och lättläst
  harrieth möller jonsson, 19 februari 2018

  En tänkvärd och lättläst bok om genus, flickor och pojkar i förskolan,frågor som vi ofta pratar med varandra om och ändå fortfarande behöver bli påminda om.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Britta Olofsson

 • Meningsfull samling i förskolan

  Britta Olofsson

  "Meningsfull samling i förskolan" av Britta Olofsson. Vad ska samlingarna i förskolan användas till? Lever de upp till läroplanen? Tillför de verkligen något som är mer värdefullt för barnen än den fria leken? Britta Olofsson, som är för...

 • Den underbara gäddan : muntligt berättande i förskolan

  Britta Olofsson

  Att berätta en saga sätter andra spår än att högläsa ur en bok. Det muntliga berättandet skapar en varm och nära relation. Det främjar fantasi och kreativitet och stärker språkutveckling och identitet. Berättelsen blir en gåva som berikar barnens ...

Bloggat om Modiga prinsessor och ömsinta killar : ge...