Vi, det europeiska folket? : reflektioner kring ett transnationellt medborgarskap (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
303
Utgivningsdatum
2009-09-16
Förlag
Tankekraft Förlag
Översättare
Oskar Söderlind, Henrik Grundenäs
Originaltitel
Nous, citoyens d'Europe - Les frontières, l`Etat le peuple
Dimensioner
220 x 150 x 20 mm
Vikt
440 g
SAB
Ohdi,Ocf-ae.01
ISBN
9789197671811
Vi, det europeiska folket? : reflektioner kring ett transnationellt medborgarskap (häftad)

Vi, det europeiska folket? : reflektioner kring ett transnationellt medborgarskap

Häftad Svenska, 2009-09-16
239
Skickas inom 10-15 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Europabygget tycks befinna sig i en permanent kris. Istället för en "allt tätare sammanslutning mellan de europeiska folken", ser vi hur Europa fragmenteras genom uppkomsten av nya skiljelinjer och hierarkier.

De dilemman och paradoxer som dagens Europa står inför är utgångspunkten för Étienne Balibars reflektioner i Vi, det europeiska folket? Det europeiska projektets verkliga "sanningstest", menar Balibar, står att finna i hur det förmår hantera de former av uteslutning och diskriminering som främst drabbar immigranter. I samband med att kontinenten påstår sig gå in i en "postnationell" era, finns det en reell risk för att en slags europeisk apartheid uppstår och befästs som en integrerad del av den europeiska konstruktionen. För att motverka denna ödesdigra tendens krävs en aktiv kamp för en demokratisering av gränser och ett transnationellt medborgarskap som förmår omfatta alla människor som lever och verkar i Europa.

"Detta är utan tvekan en av de mest enastående politiska bedrifterna i våra dagar. I en öppen och engagerande prosa erbjuder Balibar en saklig och djupgående analys av vad medborgarskap skulle kunna innebära mot bakgrund av de förändrade förhållandena och den ökande immigrationen i Europa. Hans kritik åtföljs av en politisk vision om demokrati som är på samma gång behärskad och hoppfull."

Judith Butler, litteraturprofessor och författare till böckerna Genustrubbel och Könet brinner!

Étienne Balibar (1942-) är professor emeritus i filosofi vid universitetet Paris X. Som lärjunge till Louis Althusser har han varit en av de mest inflytelserika förvaltarna av det marxistiska idéarvet i Frankrike. Bland hans mångtaliga publikationer återfinns Att läsa kapitalet (tillsammans med Louis Althusser), Ras, nation, klass (tillsammans med Immanuel Wallerstein) samt Spinoza et la politique.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Vi, det europeiska folket? : reflektioner kring ett transnationellt medborgarskap
  2. +
  3. Fronesis 48-49. Det universella

De som köpt den här boken har ofta också köpt Fronesis 48-49. Det universella av Étienne Balibar, C L R James, Rosa Luxemburg (häftad).

Köp båda 2 för 398 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Vi, det europeiska folket? : reflektioner...