Att framkalla och förändra ordningen : aktionsorienterad genusforskning för jämställda organisationer (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
288
Utgivningsdatum
2010-10-19
Upplaga
1
Förlag
Gestalthusets Förlag
Originaltitel
Att framkalla och förändra ordningen - aktionsorienterad genusforskning för jämställda organisationer
Dimensioner
210 x 147 x 18 mm
Vikt
420 g
SAB
Ohj
ISBN
9789197676687
Att framkalla och förändra ordningen : aktionsorienterad genusforskning för jämställda organisationer (häftad)

Att framkalla och förändra ordningen : aktionsorienterad genusforskning för jämställda organisationer

Häftad Svenska, 2010-10-19

Slutsåld

vi har inga större problem med jämställdhet i vår organisation. det är ett vanligt uttalande i arbetslivet. Hur ligger det till med det egentligen?

I boken beskrivs ett arbete med att framkalla och förändra ordningen, en process för jämställda organisationer. Eva Amundsdotter utforskar till- sammans med 80 deltagare i nätverksgrupper hur normer om kvinnor och män påverkar och skapar olika villkor. En slutsats är att normer upprätthålls genom handlingar. Genom att välja att göra annorlunda, skapas nya möjligheter.
För att förändra normer om genus behöver man först få syn på dem. Med hjälp av genusteori och reflektion i grupper har en processmodell för ett hållbart förändringsarbete med fokus på genus och jämställdhet utvecklats.
Eva Amundsdotter belyser även motstånd mot förändring, uttryckt i Mot- ståndets ansikten som både var yttre motstånd i organisationerna och inre motstånd hos deltagarna i sin förändrande roll. En insikt var att för att leda för- ändring, behöver du själv vara i förändring. Genom att låta sig beröras, blev både blicken klarare och viljan till förändring starkare. Det var en viktig förutsättning för att skapa den grund som ett hållbart jämställdhetsarbete kunde växa fram ur.

Eva Amundsdotter är organisationskonsult, med genus och jämställdhet som specialitet. I snart 15 år har Eva verkat i organisationer och varit ett stöd i förändringsprocesser om genus. Eva är även genusforskare, verksam vid Luleå tekniska universitet. Detta är hennes doktorsavhandling.

MÅLGRUPP: Boken vänder sig till chefer, ledare och till dig som är intresserad av ett förändringsarbete med fokus på genus och jämställdhet.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Eva Amundsdotter

  • Perspektiv på handledning för ledare i förskola och skola

    Eva Amundsdotter, Ulf Leo

    Skolledare och lärare möter dagligen olika typer av förväntningar, problem och dilemman. Ofta ska beslut fattas snabbt och det krävs ett tryggt ledarskap både i klassrummet och i skolans övriga organisation. Handledning är ett viktigt inslag för a...

  • Motstånd och strategier i jämställdhetsarbete

    Eva Amundsdotter, Mathias Ericson, Ulrika Jansson, Sophie Linghag

    Jämställdhetsarbete väcker ofta motstånd, det har de flesta som arbetar med jämställdhet erfarenhet av. Men vilka strategier kan förändringsaktörer använda för att bemöta motstånd och komma vidare i jämställdhetsarbetet, är frågan som utforskas i ...