De kylande stjärnorna : en kosmisk syn på klimatförändringarna (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
266
Utgivningsdatum
2008-03-01
Förlag
Anarchos förlag
Dimensioner
208 x 138 x 16 mm
Vikt
440 g
ISBN
9789197705912
De kylande stjärnorna : en kosmisk syn på klimatförändringarna (häftad)

De kylande stjärnorna : en kosmisk syn på klimatförändringarna

(4 röster)  |  Läs 4 recensioner
Häftad Svenska, 2008-03-01

Slutsåld

Forskarna är överens om att jorden under det senaste århundradet har blivit varmare. Men vet vi egentligen varför det här har hänt?

De kylande stjärnorna är en skickligt skriven och njutbar läsupplevelse som sammanfattar en lysande, djärv och otvivelaktigt kontroversiell ny teori som kommer att sporra till nya tankesätt omkring den globala uppvärmningen.

Som den prisvinnande vetenskapsförfattaren Nigel Calder och klimatfysikern Henrik Svensmark förklarar, så verkar samspelet mellan moln, solen och kosmisk strålning - subatomära partiklar från exploderande stjärnor - ha en större effekt på klimatet än den koldioxid som är orsakad av människan.

Den här slutsatsen bottnar i Svensmarks forskning vid Danish National Space Center som nyligen har visat att kosmisk strålning spelar en oväntad roll vid bildandet av våra vanliga moln. Under de senaste hundra åren har den kosmiska strålningen blivit mer sällsynt, eftersom ett ovanligt kraftfullt agerande av solen har slagit undan mycket av den. Mindre kosmisk strålning innebär färre moln och en varmare värld.

Teorin, enkelt framställd här men förklarad i fascinerande detalj i boken, framträder vid en tid av intensiv allmän och politisk debatt omkring klimatförändringarna. Motiverade endast av sin omtanke om att vetenskapen måste vara trovärdig, så ber Svensmark och Calder sina läsare att lägga sina förutfattade meningar om den globala uppvärmningen orsakad av människan åt sidan, och på nytt titta på naturens roll i den här allra hetaste världsfrågan.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av De kylande stjärnorna : en kosmisk syn på klimatförändringarna. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Kosmisk strålning styr klimatet
  Pia, 26 maj 2015

  "Innan du bestämmer dig angående klimatförändringarna så vore det klokt om du läste denna kontroversiella, fängslande bok", skriver en recensent. Jag håller med. Turerna när det gäller att få en logisk bild över klimatsituationen är svåra att överblicka. Min resa har gått från att de av människan skapade utsläppen av växthusgaser, framförallt koldioxid, leder till en global uppvärmning, via den forskning som visar att det inte alls är koldioxiden som påverkar klimatet, utan att det är "solen... Läs hela recensionen

 2. Intressant teori om den globala uppvärmningen
  Bengt Mjöberg, 10 september 2014

  Jordens medeltemperatur har ju varierat mycket under olika geologiska perioder.
  Därför intressant med en teori om att den globala uppvärmningen kan bero på kosmiska strålningen (och inte bara upprepar mantran om koldioxidens helt avgörande betydelse).

 3. En mycket viktig bok
  Claudius, 21 december 2008

  Jag läste den i original 2007. En imponerande bok. Teorin är enkel, det är något av Occams rakkniv över den. Helt övertygande. En grundläggande upptäckt, och en enkel teori baserade på den.

  Jag är övertygad om att Eigil Friis-Christensen och Henrik Svensmarks forskargrupp kommer att erhålla Nobelpriset i fysik om ett antal år - det är ungefär samma story som när de båda australiensiska forskarna (den ene var Robin Marshall) fick medicinpriset för upptäckten av magsårsbakterien, en u... Läs hela recensionen

 4. Sträckläsning !
  Thompa, 27 augusti 2008

  Rakt igenom intressant och spännande läsning , skriven i populärvetenskaplig stil så att vi lekmän och lekkvinnor förstår. Läs om kosmisk strålning, solfläckar , solens gigantiska magnetfält, supernovor , vårt solsystems tillfälliga läge i vintergatan , etc, och hur detta påverkar klimatet här på jorden.
  Jag lånade boken på biblioteket, men jag kommer att köpa den!

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av författarna