Modersuggan och det osynliga lort-Sverige (kartonnage)
Fler böcker inom
Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Antal sidor
208
Utgivningsdatum
2012-08-14
Förlag
Frivolt Förlag
Originaltitel
Modersuggan och det osynliga lort-Sverige
Dimensioner
210 x 150 x 20 mm
Vikt
411 g
ISBN
9789197714341
Modersuggan och det osynliga lort-Sverige (kartonnage)

Modersuggan och det osynliga lort-Sverige

Kartonnage Svenska, 2012-08-14
189
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
"Trygve Bångs noggranna undersökning av en svensk miljöskandal handlar bl a om en alldeles hårresande och mycket kostsam vetenskaplig undersökning som vilade på trettio undersökta abborrar. De skulle bevisa att småländska vattendrag vid pappersbruket i Böksholm inte var förgiftade av tungmetaller, oljor eller miljögifter. Alltså föll ingen skugga på tidigare och senare ägare - Klippans pappersbruk, Södra skogsägarna - och någon dyrbar sanering har därefter inte ansetts nödvändig!"
Trygve Bångs bok "Modersuggan" som bygger både på egna tidiga arbetsupplevelser från detta bruk, på omfattande intervjuer, och på en mycket samvetgrann jakt på fakta, är en högintressant och oroväckande redogörelse för en industris katastrofala rovdrift på naturen, en industri som bara haft ett mål för ögonen: lönsamhet." Ivo Holmqvist, professor em. i skandinavisk litteratur Näringslivet tjänade stora pengar under industrialismens gyllene år. Fram till slutet av 1960-talet kunde man kostnadsfritt dumpa miljöfarligt avfall i naturen. Dagens lort-Sverige ligger gömt i mark och vattendrag, som på ytan kan se välmående ut. Det finns tusentals miljöriskklassade objekt som inte är sanerade. I berättelsen om "Modersuggan" finns det gott om gråzoner där samhällsintresset kolliderar med särintressen av kommersiellt slag. Ibland löses konflikter "pragmatiskt" mellan skål och vägg. Men efter sådana avtal finns det också förlorare: människan och naturen.
/>
I bokens persongalleri figurerar flera ledande befattningshavare i olika roller: Politikerna Erik Huss och Tage G. Peterson. Södras starke man Gösta Edström och dåvarande VD:n Lennart Schotte samt dåvarande VD:n i Södra Cell, Karl-Fredrik Gustafsson. Växjö kommun och Länsstyrelsen i Kronobergs län roller i den sorglustiga affären granskas och får hård kritik av framstående experter och vetenskapsmän.
Trygve Bångs morfar och morfars far fiskade en gång i rena vatten, men efterhand förorenades Mörrumsåns sjösystem ända ner till Östersjön. Fisk, sjöar och dricksvattentäkter förgiftades av industrins utsläpp.
Spelet om fabriken fogas in ett större sammanhang; historiskt, politiskt, juridiskt, affärsmässigt. Ur ett brett samhälleligt och kulturellt perspektiv lyfts olika aktörer och synsätt fram. Fabriken drevs länge av Klippankoncernen, som ingick i familjen Wallenbergs maktsfär. Ägarna motarbetade alla förslag till sanering. Den siste ägaren, Södra skogsägarna, sprängde slutligen fabriken under okontrollerade former. En fristående expert kallar rivningen för "rysk miljöhantering". Ägarna och myndigheterna kallade det "en god samförståndlösning". Ortsborna var totalt överkörda av det myndighetsindustriella komplexet.
"Modersuggan är en njutning att läsa, stilistiskt och faktamässigt. Det är exakt den typ av dokument som krävs för att samhället skall vakna och få insyn i och kunskap om hur det verkligen går till.Boken kommer att bli mycket uppmärksammad och eftersökt". Ur förordet av Sven Björk, professor em. i limnologi vid Lunds universitet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Modersuggan och det osynliga lort-Sverige
  2. +
  3. Arbetsmanual för anhöriga till personer med missbruk och beroende

De som köpt den här boken har ofta också köpt Arbetsmanual för anhöriga till personer med mis... av Carina Bång (spiral).

Köp båda 2 för 328 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Modersuggan och det osynliga lort-Sverige