Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
159
Utgivningsdatum
2010-05-10
Förlag
Blue Publishing
Medarbetare
Lundström, Stefan (form)
Dimensioner
215 x 135 x 15 mm
Vikt
280 g
SAB
Oeakaa
ISBN
9789197738279
Sambo : ensammare än du tror (inbunden)

Sambo : ensammare än du tror

Inbunden Svenska, 2010-05-10
199
Skickas inom 3-6 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
När Stieg Larsson dog visade det sig att Eva Gabrielsson inte hade varit Millenium-författarens sambo sedan 30 år. Båda hade, enligt Statistiska Centralbyråns sätt att tolka förhållandet, varit ensamstående på samma adress. I 30 år alltså.
Enligt sambolagen hade Eva Gabrielsson inte heller rätt till arvet och inkomsterna efter Stieg Larssons globala deckarsuccé. Lika lite rätt hade hon till efterlevandeförsäkring eller ppm. Eva Gabrielsson hade enligt sambolagen inte ens den självklara rätten till hennes och Stieg Larssons gemensamma bostad. Även den skulle till hälften skiftas till Stieg Larssons släkt.

I Sambo ensammare än du tror undersöker Eva Gabrielsson tillsammans med journalisten Gunnar von Sydow samhällets utdaterade syn på samboförhållanden och den ännu märkligare sambolagen, där statens krav på kollektivets arvsrätt går före den efterlevande individens.
De berättar på ett underhållande sätt om en nästan okänd del av svensk vardagsjuridik. Många blir förvånade över vilket dåligt skydd sambolagen ger dem.

Eva Gabrielssons fall är långt ifrån unikt. I boken finns en rad exempel på såväl biologisk arvsrätt som statlig konfiskering, där sambor trott sig i sambolagen ha staten och lagen på sin sida. När partnern avlidit har allt arv gått till hans eller hennes släkt, eller ännu värre till allmänna arvsfonden.
En enkel väg ur detta dilemma är tvångsäktenskap, en princip som är ovärdigt ett demokratiskt och jämställt samhälle. Sambolagen är i stark otakt med människors moderna sätt att leva och arbeta.
»Detta är ett informationsproblem som ska riktas till lagstiftarna inte ett informationsproblem för sambos. Vi behöver en sambolag som preminerar aktiva individer, inte en som ger bort andras upparbetade livsverk till de passiva«, säger Eva Gabrielsson.

Boken har fått mycket uppmärksamhet i media redan innan den kommit ut. Detta beror naturligtvis på det stora intresset för Stieg Larssons deckarsuccé och arvstvisten efter hans död.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Sambo : ensammare än du tror
  2. +
  3. Partnerskapslagen : ett vittnesseminarium om partnerskapslagens tillkomst

De som köpt den här boken har ofta också köpt Partnerskapslagen : ett vittnesseminarium om pa... av Emma Isaksson, Lena Lennerhed (häftad).

Köp båda 2 för 328 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Sambo : ensammare än du tror