Mor lärde mig : en bok om lettiska mattraditioner (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
111
Utgivningsdatum
2008-10-01
Förlag
Heidruns Förlag
Medarbetare
Berg, Bengt (red.) / Georgenson, Ove (form) / Georgenson, Ove (foto) / Anderson, Anna (foto) / Ogunnaike, Luksma (foto) / Krumins, Ulf (foto)
Illustratör/Fotograf
Loona Aulik
Dimensioner
229 x 205 x 11 mm
Vikt
500 g
SAB
Qcabd-mcb
ISBN
9789197755436
Mor lärde mig : en bok om lettiska mattraditioner (inbunden)

Mor lärde mig : en bok om lettiska mattraditioner

Inbunden Svenska, 2008-10-01

Slutsåld

En bok om lettiska mattraditioner
Diana Krumins Engstedt har tillsammans med fotografen Ove Georgenson skapat en både praktisk och inspirerande kokbok. För helg och söcken, till vardagslag och fest. Det är fråga om gammaltida lettiska recept i några fall också i Lettland populära balttyska och ryska recept.
Precis som de gamla sagorna och sägnerna har vandrat runt i Europa i något olika skepnad, har matrecept spritts vida omkring och fler än ett land betraktar en rätt som "sin".

"Mor lärde mig" är inte enbart en kokbok utan också en djupdykning i bild- och smakminnen hos flera av Dianas vänner som precis som hon själv kommit som flyktingar till Sverige under 2:a världskriget. I förordet citeras folklivsforskaren och matskribeten Jan-Öjvind Swahn: "Matvanor som grundlagts i barndomen efter föregående generationers mönster hör till de mest seglivade bland våra nedärvda kulturtraditioner". Av den anledningen har Diana nedtecknat recept och beskrivningar av mathållningen i Lettland före andra världskriget, dess smaker och dofter, som fortfarande väcker minnen och som vårdas som något nästan heligt.
Recepten i "Mor lärde mig" har Diana Krumins Engstedt fått av letter i förskingringen som hon alltsedan flykten hållit kontakt med, dvs. letter bosatta i USA, Schweiz, Tyskland förutom alla dem som finns i Sverige.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »