Ytans materialitet (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
ArtMonitor
Antal sidor
238
Utgivningsdatum
2009-12-01
Förlag
Art Monitor
Dimensioner
230 x 165 x 22 mm
Vikt
560 g
SAB
Ic-c,Ic-oea
ISBN
9789197775823
Ytans materialitet (häftad)

Ytans materialitet

Häftad,  Svenska, 2009-12-01
241
  • Skickas från oss inom 7-10 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
I arkitekturen behandlas ofta ytan som något rumsavskiljande, där ytans materialitet får bli den gräns som ska definiera rumsligheten. Men om rummet är något föränderligt i våra medvetanden blir också ytan något obeständigt. Denna gräns får en subjektiv laddning, och ytans materialitet blir föränderlig. I den japanska traditionen uppfattas rum som en subjektiv upplevelse, en fysisk erfarenhet och en föränderlig process, det vill säga som något icke-fysiskt i en människas medvetande.

I boken Ytans materialitet ställs frågan om och hur sättet att använda olika material i rumsskapandet är kopplat till olika kulturers föreställningar om rum.
Två japanska och två svenska arkitektkontor/arkitekter jämförs: Kengo Kuma & Associates/Kengo Kuma, SANAA/Kazuyo Sejima och Ryue Nishizawa, Wingårdhs/Gert Wingårdh och Claesson Koivisto Rune/Mårten Claesson.

En annan del av boken beskriver de utforskande experiment som gjorts med fokus på byggnadsglas. Ett fyrtiotal glasprover visar hur upplevelsen av glasets materialitet kan förändras och manipuleras genom laminerade, mönstrade skikt samt screentryck direkt på glas. Kopplingar har gjorts till föränderliga rum i skikt och glasets föränderliga egenskaper har undersökts genom att låta glaset samspela med ljus och omgivande rum.

Ytans materialitet är ett forskningsprojekt som i huvudsak har finansierats av Vetenskapsrådet. Projektet har pågått ca tre år och är knutet till HDK, Högskolan för Design och Konsthantverk vid Göteborgs universitet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Ytans materialitet
  2. +
  3. Vem vittnar för vittnet? : det litterära verket som vittnesmål och översättning

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vem vittnar för vittnet? : det litterära verket... av Khashayar Naderehvandi (häftad).

Köp båda 2 för 424 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna

  • Händelser på ytan : shibori som kunskapande rörelse

    Thomas Laurien

    Vad är och gör shibori? Med rötter i japansk textil hantverkstradition är shibori idag ett internationellt paraplybegrepp för besläktade tekniker oavsett ursprung. Som teknik betraktad innebär shibori att konstnären på mekanisk väg skapar kompress...