Trettionde november : kampen om Lund 1985-2008 (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
313
Utgivningsdatum
2013-11-30
Upplaga
1
Förlag
Pluribus kf
Illustratör/Fotograf
Mattias Elftorp
Dimensioner
210 x 180 x 25 mm
Vikt
756 g
SAB
Ncbaz Lund
ISBN
9789197787574
Trettionde november : kampen om Lund 1985-2008 (häftad)

Trettionde november : kampen om Lund 1985-2008

(1 röst)
Häftad Svenska, 2013-11-30
209
Skickas inom 10-15 vardagar.
Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Högtidlighållandet av Karl XII:s dödsdag den 30 november blev under 1980-talet en samlingspunkt för den svenska nynazistiska rörelsen. Det årliga fackeltåget genom Lund väckte omedelbart avsky och avståndstaganden, men fortgick under flera år trots de omfattande protesterna. Snart utvecklades kampen om Lund till en strid om att forma och kontrollera staden. Konflikten stod i första hand mellan södra Sveriges organiserade nazister och hundratals antifascister från båda sidor Öresund. I denna kaotiska situation försökte några av de största polisuppbåden i Sveriges historia upprätthålla ordning till varje pris.Kampen falnade till synes efter ett mycket våldsamt polisingripande 1993 och förde en undanskymd tillvaro under mer än tio år för att åter blossa upp år 2008. Då skakades Lund av några av de allvarligaste kravallerna i stadens historia, utspridda över flera timmar och stora delar av stadskärnan.
Historikerna Andrés Brink Pinto och Johan Pries lyfter fram en berättelse om motstånd som präglat Lunds samtidshistoria. Detta är den mest omfattande och heltäckande genomgången som gjorts av händelserna i Lund kring 30 november 1985-2008.

Under några år i början av 1990-talet exploderade Lund i våldsamma upplopp i samband med Karl XII:s dödsdag den 30 november. I denna bok skildras många av de dramatiska scener som utspelade sig i samband med dessa oroligheter.
Studien återger hur Lunds gammalmodiga gatstensbeläggning slets upp för att tillsammans med byggmaterial och soptunnor kastas ihop till barrikader längs fackeltågens rutt genom staden. Läsaren kommer att mötas av polisens posteringar i den pittoreska stadskärnans oregelbundna nät av gränder, där inhyrda containrar och hundratals poliser placerades ut för att helt kunna dominera stadsrummet. Berättelsen kommer också att uppehålla sig vid de situationer då staden fullkomligen kokade över av våld, som när mångdubbla led väldrillade poliser rytmiskt slog sönder alla försök till antirasistiska demonstrationer eller när projektiler slungades fram och tillbaka mellan antirasister och nazister i timmar.
Men under andra år - de flesta år - härskade lugnet i Lund och det laddade datumet passerade i stort sett obemärkt, trots att nationella fackeltåg fyllda med rasideologiska skinnskallar tågade genom stadens centrum. Under några år i en undantagstillståndsliknande situation skapad av en kompakt allians av politisk och polisiär makt.
Konflikten kring högtidlighållandet av den kung nazister och nationella gjort till sin var dock inte över i och med de stillsamma åren efter det tidiga 1990-talets utbrott. Oroligheterna kom tillbaka. Ömsom som enskilda blixtar vilka verkade slå ner från en klar himmel, ömsom som ett långsamt tänjande av gränser för vad som accepterades i det offentliga. Det är i detta historiska sammanhang författarna placeras de kravaller som skakade Lund 30 november 2008.
Bokens främsta syfte är att sammanställa historien om den 30 november i Lund. Den söker svar på vad som hände, var det hände och när. Genom att vrida och vända på en rad källor har författarna skapat en heltäckande och intressant skildring av det förflutna som griper över den breda uppsättning händelser som involverade dramats huvudaktörer.
Men detta är också en bok som tar ett större grepp om de konfliktrepertoarer, translokala mobiliseringar och rumsliga anspråk genom vilka sociala rörelser formade historien om 30 november. Endast genom att förstå på vilket sätt dessa rörelser fungerade kan vi göra det förflutna mindre gåtfullt och mer användbart för att förstå och förklara liknande situationer i samtiden.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Trettionde november : kampen om Lund 1985-2008
  2. +
  3. Tidskriften Mana 4(2013) Perspektiv

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tidskriften Mana 4(2013) Perspektiv av Valerie Kyeyune Backström, Emma Eleonorasdotter, Sandra Costa, Artemis Pierratou, Leo Palmestål (häftad).

Köp båda 2 för 238 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna