Ett flicklaboratorium i valda bitar : Skeva flickor i svenskspråkig prosa från 1980 till 2005. (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
340
Utgivningsdatum
2012-11-30
Upplaga
1
Förlag
Rosenlarv förlag
Medarbetare
Svenblad, Olof (form) / Öberg, Hanna (foto)
Illustratör/Fotograf
Emelie Östergren
Dimensioner
210 x 150 x 25 mm
Vikt
499 g
ISBN
9789197793582
Ett flicklaboratorium i valda bitar : Skeva flickor i svenskspråkig prosa från 1980 till 2005. (häftad)

Ett flicklaboratorium i valda bitar : Skeva flickor i svenskspråkig prosa från 1980 till 2005.

Häftad Svenska, 2012-11-30
149
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige över 149 kr för privatpersoner.
Den svenskspråkiga samtidslitteraturen är full av flickor. Där finns träskvarelser, dagböcker, vargar, dockor, skärsår, dubbelgångare, mat, hår, änglar och annat som hör flickskap till. Att inte kunna eller vilja vara en Riktig Flicka, och vad det kan tänkas innebära, är en problematik som ett otal litterära flickor tampas med. De svälter sig och sväller. Andra odlar päls, blir monster eller skapar egna världar. I böcker av Monika Fagerholm, Mare Kandre, Inger Edelfeldt, Maria Hede, Pirkko Lindberg, Berny Pålsson, Anna Jörgensdotter och en rad andra författare laboreras det med flickskap. Det är fråga om en estetik som kan kallas gurlesk, en sammangyttring av feminism, femininitet, äckel, gullighet och överdrift. Med hjälp av skevbegreppet - en översättning, variation och hybrid av queer - tar sig Maria Margareta Österholm an skönlitteraturens kärleksfulla bråkande med flickans många former. Ett flicklaboratorium i valda bitar är en litteraturvetenskaplig avhandling som närmar sig ett flertal samtidslitterära flickor. Hur ser berättelserna om skevhet ut och vad har de att tillföra feministisk teori?

Maria Margareta Österholm är litteraturvetare och undervisar även i genusvetenskap. Hon har tidigare publicerat diktberättelsen Den unga F:s bekännelser (2011) och artiklar i tidskrifter och antologier. Ett flicklaboratorium i valda bitar är hennes doktorsavhandling.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Ett flicklaboratorium i valda bitar : Skeva flickor i svenskspråkig prosa från 1980 till 2005.
  2. +
  3. Visuell ikonicitet i lyrik : en intermedial och semiotisk undersökning med speciellt fokus på svenskspråkig lyrik från sent 1900-tal

De som köpt den här boken har ofta också köpt Visuell ikonicitet i lyrik : en intermedial och... av Lars Elleström (inbunden).

Köp båda 2 för 329 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Maria Margareta Österholm

Bloggat om Ett flicklaboratorium i valda bitar : Ske...