Ödelagd : en kvinna, en man, en trädgård - en skilsmässa (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
477
Utgivningsdatum
2009-09-15
Upplaga
1
Förlag
Fonem Förlag
Dimensioner
214 x 145 x 33 mm
Vikt
680 g
SAB
Hc
ISBN
9789197822008
Ödelagd : en kvinna, en man, en trädgård - en skilsmässa (inbunden)

Ödelagd : en kvinna, en man, en trädgård - en skilsmässa

Inbunden Svenska, 2009-09-15
114

15% rabatt med kod BF22 i kassan

Gäller t.o.m. söndag 27/11 när du handlar för minst 299 kr. Villkor

  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Kan levereras innan julafton!
ÖDELAGD har av vissa anmälare i magasin och veckotidningar kallats för en "må-bra-roman" med ett påtagliga och mycket konkreta trädgårdsinslag. För här har passionen för det egna odlandet hos huvudpersonen Helena till och med blivit starkare än relationerna till en del människor i omgivningen. Det är en sådan roman som trots det dramatiska och bitvis ganska sorgliga innehållet innehåller mycket humor och den slutar positivt så som en feel-good-historia ska göra. För en resa i det verkliga livets berg- och dalbana bjuder på många omtumlande upplevelser. Komiken i boken lockar till uppsluppna skratt, igenkännande känslor och en lättnad över att till slut står huvudpersonen på fast, stabil mark och det i en ny, prunkande värld.

För så är det för huvudpersonen Helena precis som för många människor. Hon gör en livsresa utöver det vanliga men som samtidigt har hög igenkänning. Men så baserar Henrik Valentin också historian på berättelser ur levande livet. Det vanliga och i Helenas ögon stereotypa umgänget försvinner i och med separationen från maken. För vänner och bekanta tvingas ofta ta ställning vilket leder till att båda parterna ratas för folk i omgivningen vet inte vilket ben de ska stå på. något som många drabbats av.

Men Helena gör då den viktiga upptäkten att runt sig har hon haft människor som hon betraktat som kollegor, kontakter i trädgårdsföreningen och grannar. När hon nu ser på dem med nya ögon inser hon att de faktiskt är hennes VÄNNER. Därmed växer nya och starka relationer.

Trädgården tar ett påtagligt utrymme i romanen för Helena har fått ett allt större intresse för sina odlingar i villaträdgården. Därför har Ödelagd í vissa sammanhang kallats för "den första trädgårdsromanen". När hon ställs inför det värsta tänkbara, dvs att tvingas lämna trädgården växer både smärtan och hämndlystnaden.

Romanen innehåller även en hel del flärd för inom det området gör huvudpersonen också en spännande och oväntad resa. Från att varit en präktig och duktig yrkeskvinna och trädgårdstillskyndare tar hon bokstavligen sina första steg på höga klackar. Mat och dryck beskrivs också ingående i ÖDELAGD som bjuder på en sensuell upplevelse av livet goda inte minst när Helenas mamma, den pensionerade storkökschefen Ingeborg dyker upp på sidorna. I boken blandas därför traditionella rätter som dillkött med nyare och modernare, t ex en italiensk buffé, grillade pilgimsmusslor liksom lax med rostade pinjenöttern åtföljd av sallad på spenatblad och smulad chèvre. Och flera gånger väljs vin med omtanke och inlevelse främst genom maken Mats vinkällare, hans vältempererade "cave", ett välfyllt skötebarn som drabbas av äktenskapsstridens hetta. Läsaren får åtskilliga namn som tips av bara farten, som en Chablis Vieilles Vignes.

Flera läsare - varav en del mycket välkända trädgårdsprofiler - har vittnat om sträckläsning, vilket är det bästa betyg en bok kan få. De 480 sidorna på tre dagar är ett inrapporterat rekord från en yrkesarbetande lärare. För även skolfolk hittar en kollega vars pedagogik och engagemang glädjer dem - vilket man bland annat kunnat läsa i Lärarnas tidning. Helena är lärare i svenska och engelska för årsklass 7-9 i en kommunal grundskola och en mycket engagerad och entusiastisk sådan som ofta provar nya grepp för att vinna eleverna. Och för att själv ha ett stuimulerande yrkesliv.

De båda sönerna är stöttande och krävande på samma gång så vuxna de är. Att äldste sonen och hans pappa, dvs Helenas make, båda ska bli fädrar samtidigt underlättar inte kontakterna.

Författarens språk är rikt och engagerande. Sidorna doftar, smakar och vibrerar antingen Helena gräver upp jordärtskockor i sin köksträdgård för att göra en gratäng med citron och timjan, möter sin färgkoordinerade advokat, stylar sitt hem eller läppjar en torr sherry med sina nyvunna vänner.

Huvudpersonen gör en resa i både yttre händelser och i inre utveckling. Inte minst stiftar
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Ödelagd : en kvinna, en man, en trädgård - en skilsmässa
  2. +
  3. Efterbörd : om äktenskap och skilsmässa

De som köpt den här boken har ofta också köpt Efterbörd : om äktenskap och skilsmässa av Rachel Cusk (inbunden).

Köp båda 2 för 333 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Henrik Valentin