Gärningsmannen är en kvinna : en bok om kvinnlig brottslighet (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
223
Utgivningsdatum
2010-09-02
Upplaga
1
Förlag
Blue Publishing
Medarbetare
Karlsson, Eva (form)
Dimensioner
180 x 115 x 15 mm
Vikt
140 g
SAB
Oepa
ISBN
9789197854085
Gärningsmannen är en kvinna : en bok om kvinnlig brottslighet (pocket)

Gärningsmannen är en kvinna : en bok om kvinnlig brottslighet

(1 röst)
Pocket,  Svenska, 2010-09-02

Slutsåld

»Jennifer säger att hon ska ge Johan healing och frågar honom var hjärtat sitter. Rent instinktivt pekar han på en punkt vid sidan av. Sedan smäller det ett första hugg rakt i bröstet. Johan får tag i Jennifers handleder men det hjälper inte. Hon hugger honom ändå två gånger till. Johan lyckas ta sig loss och reser sig upp med blod forsande ur bröstet.«

När en kvinna begår ett brott ställs många föreställningar på ända. Allt fler kvinnliga förövare begår brott som anses vara typiskt »manliga«. Men synen på kvinnlig brottslighet begränsas ofta av inrotade könsroller och en kvinnlig brottsling ses ofta som ett offer. Men vad händer om man istället ser henne som en medveten individ med egen handlingskraft?
Författarna skildrar både kända och okända fall. Flera kvinnor berättar själva om sina brott och om hur omgivningen har bemött dem. Boken tar också upp medias rapportering och går igenom domar för att se vad man har tagit hänsyn till vid kvinnlig brottslighet.
Boken kom första gången ut 2006 på Bokförlaget DN och fick stor uppmärksamhet i media. Denna pocketupplaga är grundligt reviderad med nyskrivna exempel från några av de senaste årens mest uppmärksammade rättsfall.

Suzanne Kordon är journalist, driver sajten Crimenews.se och har bland annat arbetat på GT/Expressen, Göteborgs-Posten, Aftonbladet, SVT och TV4. Hon har även läst psykologi, rättspsykologi och kriminologi vid Göteborgs universitet.

Anna Wetterqvist är journalist och jurist med ett förflutet på bland annat Göteborgs-Posten, Svenska Dagbladet och Efterlyst samt advokatbyrå. Hon arbetar numera med informations- och mediafrågor.

» ett stycke strålande samtidsgranskning, byggd av lika delar stålblank journalistisk som knivskarp analys.«
Karin Olsson, Sydsvenskan
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna

  • Schackspelaren : historien om kidnappningen av Fabian Bengtsson

    Andreas Utterström, Anna Wetterqvist

    Morgonen den 17 januari 2005 var Sibas vd Fabian Bengtsson på väg till jobbet. Men han kom aldrig fram. I garaget överfölls Fabian av två män, beväpnade med pistol och tårgas. Sedan hölls han inspärrad i en ljudisolerad låda i 17 dygn. Gärningsmän...