Axel Hamberg och Sarek (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
ACTA BOTHNIENSIA OCCIDENTALIS - skrifter i västerbottnisk kulturhistoria (del 33)
Antal sidor
96
Utgivningsdatum
2013-09-23
Upplaga
1
Förlag
Västerbottens läns hembygdsförbund
Medarbetare
Evrén, Monica (form) / Abrahamsson, Örjan (form) / Abrahamsson, Tore (foto) / Hamberg, Axel (foto) / Mesch, Borg (foto)
Dimensioner
245 x 180 x 25 mm
Vikt
502 g
SAB
N:k,914.8887
ISBN
9789197892834
Axel Hamberg och Sarek (inbunden)

Axel Hamberg och Sarek

(7 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2013-09-23
289
Skickas inom 5-8 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Geografen Axel Hamberg (1863-1933) gjorde ingen skillnad på vetenskap, forskning och fjällvandring. Vid sidan av sin vetenskapliga gärning lade han grunden vår tids fjällturism, inte minst genom den klassiska guideboken Sarekfjällen (1922), kallad "Hambergs lilla röda". Men redan i slutet av 1800-talet började Hamberg utforska och kartlägga Sarek, innovativa redogörelser som publiceras i Svenska Turistföreningens årsskrifter.

I "Axel Hamberg och Sarek" följer en av vår tids främsta Sarekkännare, författaren och fotografen Tore Abrahamsson, Hamberg i spåren och tecknar ett levande porträtt av Sveriges om inte förste så främste fjällpionjär, så att säga på plats, i fjällen. Samtidigt ger Tore Abrahamsson parallellt en annan berättelse av Sarek - i bilder.

Boken innehåller ett sjuttiotal av Abrahamssons fotografier, varav flertalet aldrig tidigare publicerats. Därtill bilder av Axel Hamberg själv och en handfull av Hambergs samtida, mästerfotografen Borg Mesch.

Författaren, fotografen och arkitekten Tore Abrahamsson har under ett halvsekel skildrat den svenska fjällvärlden tio böcker, alltid i nära samspel mellan ord och bild. Efter Axel Hambergs Sarekfjällen från 1922, blev Abrahamsson guidebok Detta är Sarek från 1973 (reviderad utgåva 1993) standardverket för fjällvandrare i området. 1975 ägnades Abrahamsson separatutställningen Berglandskap på Fotografiska Museet i Stockholm.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Axel Hamberg och Sarek
  2. +
  3. Topptur Kebnekaise-Áhkká-Hemavan-Mo i Rana

De som köpt den här boken har ofta också köpt Topptur Kebnekaise-Áhkká-Hemavan-Mo i Rana av Mikael Af Ekenstam (inbunden).

Köp båda 2 för 577 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Axel Hamberg och Sarek. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Tore Abrahamsson är en av mina hjältar, och en riktigt...
    Ingvar Loco Nordin (Niemisel), 26 november 2013

    Tore Abrahamsson är en av mina hjältar, och en riktigt stor poet. När han, som tillsammans med Claes Grundsten är den mest betydelsefulle fjällförfattaren i den senare hälften av 1900-talet och det tidiga 2000-talet skriver om den enskilt viktigaste personen i tidig fjällforskning, Axel Hamberg, blir resultatet enastående, och en nödvändighet för den fjällpassionerade av idag. Fantastiskt!

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Axel Hamberg och Sarek