VARG Savage Street Poetry (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
102
Utgivningsdatum
2013-04-20
Förlag
poeter.se
Dimensioner
210 x 135 x 6 mm
Vikt
151 g
ISBN
9789197898553

VARG Savage Street Poetry

Häftad,  Svenska, 2013-04-20

Slutsåld

Tolvnitton Förlag ger ut diktsamlingen VARG av Ulf Hässelbäck kl 19:00 på Boulevardteatern den 20 april 2013

- Det sägs att poesin är utrotningshotad. Att förlagen har gett upp på poesin och att poesihyllorna blir kortare och kortare. Men det har aldrig skrivits, läst och framförts så mycket poesi som nu, säger Johanna Piper (VD och redaktör på Tolvnitton Förlag).

Diktantologin VARG - Savage Street Poetry, är ett nyskapande bokprojekt, som i sin utformning har inspirerats av estradpoeten Ulf Hässelbäcks skapelse och bidrag till den nya poesiscenen; kanske den bästa öppna poesiscenen i Stockholm, på Pub Soutside. Där kan man finna kända och okända, nybörjare och etablerade, roliga, underhållande, arga och samhällskritiska poeter och texter. I de trånga utrymmet trängs de bästa och flesta av Stockholms underground-poesivärld. Men till skillnad från slamscenen är stämningen lugn, vänskaplig och vinnaren är den som vågar läsa för första gången i rookies corner.

I Ulf poesi och poesiengemang finner vi en form som tillåter att blanda poesi, konst och samhällskritik i en ram av lättbegriplighet, modernitet och verklighetsförankring. Ulfs poesi är arg och klok, och levererar nya kunskaper och gamla visdomar i ett paket en läsare tvingas öppna och ta till sig. Han talar för de utsatta barnet, för den utsatta människan och för den missförstådda aggressionen som skapas hos den utsatte och förtryckte. Hans texter är starka och lämnar avtryck hos läsaren för alltid. Och i ekot av hans ord finns ett flertal intressanta estradpoeter som har bidragit till att ge diktsamlingen det där lilla extra som gör att man vill läsa den pärm till pärm.

- När Ulf för första gången läste dikten Överlevare offentligt, satt jag i publiken. Och som så många andra i publiken grät jag osnyggt. Jag satt där och och lät snor och mascara bilda nya ränder i ansiktet för jag kunde inte stå emot orden. De slog ner som en slägga mot bröstet och hjärtat knöt sig. Men det var inte bara orden som gjorde att jag inte kunde värja mig. Det var som att Ulf och hans inre utsatta barn tillsammans reste sig mot skyn, tog över och lyfte med sig hela publiken. Ett sådant tillfälle som varje person som jobbar med ord lever för. När ord är det viktigaste vi har. När ord förändrar, säger Daniela Kullman, Dramatiker.

Releasen av diktsamlingen görs i samband med gästspelet av Daniel Kullmans pjäs, Ge mig en armé. Ett devisingprojekt i regi av Majken Pollack. Pjäsen bygger på samtal mellan dramatikern Daniela Kullman och poeten Ulf Hässelbäck, samt på Ulfs livshistoria och poesi. Efter pjäsen kommer Björn Tingberg, sjuksköterska och forskare, och föreläser om sjukvårdens anmälningsansvar vid misstanke om barnmisshandel utifrån sin avhandling i ämnet. Efter detta genomförs ett samtal med inbjudna experter i ämnet under temat: Myter om övergrepp.

- Vi är stolta över att kunna visa hur den svenska poesin ser ut i verkligheten. Hur den utvecklar, engagerar och befinner sig i ständig och viktig crossover med andra konstformer, säger Johanna Piper.

Medverkande poeter i diktsamlingen

Lola Bonk, Henrik Conradi, Daniela Kullman, Cecilia B. Lind, Johan Nordgren, Jonna Palm, My Vingren och Johan Wretman.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »