Nära vänskap? : en analys av kontaktperson enligt LSS (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
498
Utgivningsdatum
2011-09-12
Upplaga
1
Förlag
Égalité
Dimensioner
234 x 160 x 29 mm
Vikt
1000 g
SAB
Ohf
ISBN
9789197903929

Nära vänskap? : en analys av kontaktperson enligt LSS

(1 röst)
Inbunden,  Svenska, 2011-09-12
309
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Nära vänskap? är en bok om kontaktperson enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). En kontaktperson är en kommunalt förordnad person med uppgifter som primärt är vänskapsliknande eller medmänskliga. Institutionen kontaktperson kan förstås som ett försök att på administrativ väg etablera fritidsinriktade vänskapsrelationer åt människor med svåra fysiska eller psykiska funktionshinder och att försöka bryta konsekvenserna av det som brukar benämnas den naturliga diskrimineringen, dvs. att deras sociala relationer begränsas till anhöriga, vårdpersonal och närboende funktionshindrade.

Studien är den första i sitt slag trots att kontaktperson idag är den tredje vanligaste insatsen enligt LSS. Den bygger på en riksomfattande undersökning samt närstudier av hur kontaktpersonsinstitutionen gestaltade sig under de inledande åren av 2000-talet i Malmö. Motsvarande system i Danmark och Norge redovisas också.

Författaren diskuterar en rad frågor med anknytning till kontaktpersonsinstitutionen, däribland: Kan man skapa vänskap på administrativ väg? Bidrar kontaktpersonen till att brukaren får nya relationer med andra människor och utvecklar sin kompetens? Hur ser kontaktpersonen på sin roll i förhållande till den kommunala uppdragsgivaren?

Om författaren: Ove Mallander är fil.dr i socialt arbete och universitetslektor vid fakulteten Hälsa och samhälle, Malmö högskola.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Nära vänskap? : en analys av kontaktperson enligt LSS
  2. +
  3. En bra dag att dö : vad 276 avrättningar lärt en fängelsepastor om livet

De som köpt den här boken har ofta också köpt En bra dag att dö : vad 276 avrättningar lärt e... av Carina Bergfeldt (pocket).

Köp båda 2 för 398 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Ove Mallander

  • Problembarnets århundrade

    Mats Börjesson, Eva Palmblad, Ove Mallander, Magnus Tideman, Judith Lind

    I vårt samhälle hänger barn och problem nära samman. Vanart och DAMP, ordblindhet och dyslexi, sinnesslöhet och utvecklingsstörning, allmän stökighet och motoriska problem är benämningar som berättar om denna kulturella logik; särarrangemang för b...