Betraktelser / Transitions (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
124
Utgivningsdatum
2013-03-14
Upplaga
1
Förlag
Teg Publishing
Översättare
Paul McMillen
Medarbetare
Teglund, Anders (red.) / Olofsson, Erik (form) / Holmstedt, Erik (foto)
Dimensioner
253 x 205 x 20 mm
Vikt
650 g
SAB
Inz Holmstedt, Erik
ISBN
9789197911573
Betraktelser / Transitions (inbunden)

Betraktelser / Transitions

(1 röst)
Inbunden Svenska, 2013-03-14
159
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Sedan ungdomsåren har Erik Holmstedt (1952) fotograferat Malmbergets samhällsomvandling. Med sin kamera har han följt decenniers rivningar och omflyttningar som befolkningen har fått acceptera som en följd av gruvverksamheten. Efter examen på Konstfack 1983 med inriktning på fotografi är Holmstedt bosatt och verksam i Luleå.

Han har ofta i sina bilder som en samtida Sune Jonsson sökt sig till miljöer för att skildra moderniseringens framfart. Det är frågeställningar om vår samtid, hur miljöer förändrats och hur nya landskap uppstår. Människans arbete ger upphov till välstånd i samhället, men nödgas också till försakelser. Det är en intressant problematik med tydliga bildmässiga avtryck i natur och bebyggelse som Erik Holmstedt visar i sina bilder.

Holmstedt är idag en av Norrbottens mest meriterade fotografer och har deltagit i ett flertal separat- och grupputställningar i Sverige och utomlands. Han har tidigare gett ut boken Inte längre mitt hem (2008), med essä av idéhistorikern Sverker Sörlin, och erhöll Borg Mesch-stipendiet 2010.

Med Betraktelser / Transitions ger han ut ett samlingsverk över hans fotografiska livsprojekt i Norrbotten att skildra traktens långsamma och snabba förändringar i relation till tidens och industrialismens gång, ett kretslopp av förödelse, ödeläggelse och framtidstro.

Betraktelser / Transitions inleds med en essä av journalisten och författaren Kristina Mattsson, som bland annat gett ut reportageboken Landet utanför ett reportage om Sverige bortom huvudstaden (2010) och avslutas med en essä av curatorn och historikern Jan-Erik Lundström, chef på Norrbottens museum i Luleå, tidigare chef på Fotografiska museet i Stockholm och på Bildmuseet i Umeå, tillika en av Sveriges mest ansedda fotografikännare. Boken är tvåspråkig, översatt av Paul McMillen.

Projektet har erhållit stöd från Konstnärsnämnden, Sveriges Bildkonstnärsfond och Norrbottens läns landsting.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Betraktelser / Transitions
  2. +
  3. Boken om OKEJ : 80-talets största poptidning

De som köpt den här boken har ofta också köpt Boken om OKEJ : 80-talets största poptidning av Jörgen Holmstedt (inbunden).

Köp båda 2 för 508 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Betraktelser / Transitions