Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
165
Utgivningsdatum
2011-01-17
Upplaga
1
Förlag
Historiska Media
Medarbetare
Wiberg, Jacob (form)
Dimensioner
231 x 235 x 15 mm
Vikt
780 g
SAB
Inb.5,K.4
ISBN
9789197923903
Sjuttiofem fotografier : bilder med  historia (inbunden)

Sjuttiofem fotografier : bilder med historia

(3 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2011-01-17

Slutsåld

»Intensivt, lärorikt och mycket expressivt. Kort sagt, den här boken är förbaskat bra historia.» Arvika Nyheter

»En ytterst läsvärd och annorlunda historielektion som varmt rekommenderas.» Dagens Arbete

En resa genom ord och bild genom 150 år av historia

Historiska fotografier fascinerar. Om man funderar över saken är det ganska hisnande att det långt efter att en bild tagits går att möta blicken hos en sedan länge död och glömd människa, eller få en skymt av en händelse som ägt rum i en helt annan tid på någon avlägsen plats. Genom att studera de frysta ögonblick som kallas fotografier kan vi på nolltid färdas mer än 150 år bakåt i tiden. Det är nästan som trolleri, och det är lika spännande som lärorikt!

Sjuttiofem fotografier är en påkostad och vacker fotobok som bygger på sjuttiofem av drygt hundratalet artiklar som publicerats i månadsmagasinet Populär Historia under vinjetten »Fotografiet» åren 2000-2010. Konceptet är enkelt; att med en bild och en text blixtbelysa en intressant historisk händelse, plats eller person. Ambitionen är också att när så är möjligt på ett eller annat sätt presentera fotografen. Tyvärr är det inte ovanligt att upphovsmannens identitet är okänd när det gäller äldre bilder; det dröjde till långt fram i våra dagar innan fotografen åtnjöt liknande status som den skrivande reportern.

Bilderna i boken är kronologiskt ordnade. Det äldsta fotot föreställer några fiskare i Skottland 1845, det senaste togs under massakern vid Himmelska fridens torg i Peking 1989. Dessa bilder illustrerar väl bokens stora tematiska och geografiska variation. Kasten är många och tvära. Krig och konflikter i fjärran land blandas med kungliga förehavanden hemmavid. Vådliga expeditioner i rymden eller till jordens mest utsatta platser varvas med vardagsliv i storstäder och på landsbygden. På den bildsatta resan genom nästan ett och ett halvt sekel av historia väntar många spännande möten med »kändisar» och »vanliga» människor, som alla kan berätta en intressant historia. Många av bilderna är fotohistoriska klassiker signerade storheter som Henri Cartier-Bresson, Dorothea Lange och Robert Capa.

Fler pressröster om boken:

»Bilderna har tidigare publicerats i Populär Historia (2000-2010) och som trogen prenumerant har jag redan sett och läst om samtliga bilder. Det gör absolut ingenting. (...)Wibergs blandning av historiska fakta och personliga anekdoter från fotograferna själva ger lättlästa och innehållsrika texter väl värda en omläsning.«Biblioteket i fokus

Om författaren:
Jacob Wiberg, född 1968, är journalist och har ett förflutet som arkeolog. Han är bosatt i Limhamn, Malmö, och arbetar som art director på tidskrifterna Populär Historia, Allt om Historia och Militär Historia. Sedan år 2000 skriver han regelbundet om historiska fotografier i Populär Historia.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Sjuttiofem fotografier : bilder med historia. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Fascinerande kombination av bilder och beskrivning av...
    JC, 27 juni 2013

    Fascinerande kombination av bilder och beskrivning av deras tillkomst. En bok jag kommer att titta i och läsa om många gånger. Också perfekt som present till födelsedagar.

Visa alla 1 recensioner