Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (0.8 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2012-04-03
Förlag
Mimer Bokförlag
ISBN
9789197927741
Vapensmeden (e-bok)

Vapensmeden (e-bok)

E-bok (EPUB), Svenska, 2012-04-03
69
Laddas ned direkt
Läs i vår app för iPhone, iPad och Android
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Vapensmeden är Viktor Rydbergs sista roman. Den är ett av den svenska litteraturens mest lästa och omdiskuterade verk. När den utgavs, hade det gått 32 år sedan författarens senaste roman: Den siste atenaren. Boken tillkom under en mycket kort tid på våren och sommaren 1891 och gavs ut på hösten samma år. Det är svårt att i vår litteratur hitta ett verk mera fyllt av äkta humanitet: mänsklig bildning, mänsklig kärlek och mänsklig vishet.

I boken finns, förutom själva berättelsen om vapensmeden, inte mindre än åtta dikter. Utav dikterna noterar vi nutidsläsare den välbekanta »Betlehems stjärna», också känd som »Gläns över sjö och strand».

Romanen utspelar sig på 1520-talet i Jönköping. Olika åskådningar och människotyper får bekänna färg i den turbulens som uppstår vid brytningen mellan katolicism och lutherdom. Det är också en idéroman där författarens försöker sammanfatta sin livssyn och världsbild. Den stundtals vassa kritiken är riktad mot strömningar inom filosofi och konst samt mot meningsmotståndare i religionsdebatten.

Ett utförligt efterord tar bland annat upp reaktionerna från samtiden och sätter in boken i ett historiskt sammanhang.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Viktor Rydberg