Paradiset (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
268
Utgivningsdatum
2012-09-17
Förlag
Celanders förlag
Översättare
Helena Hansson
Originaltitel
Paradise
Dimensioner
205 x 130 x 21 mm
Vikt
352 g
SAB
Hce
ISBN
9789197941358
Paradiset (häftad)

Paradiset

(2 röster)  |  Läs 2 recensioner
Häftad Svenska, 2012-09-17
188
Skickas inom 3-6 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Huvudpersonen, den tolvårige Yusuf, skickas av sina fattiga föräldrar till kusten för att bo hos sin farbror Aziz, en förmögen köpman. Snart går det upp för både den oskuldsfulle Yusuf och läsaren att köpmannen inte alls är Yusufs farbror: i själva verket har han sålts som skuldslav av sin far. Så börjar livets hårda skola för Yusuf, men här finns också plats för vänskap och för glimtar av skönhet, i form av husbondens trädgård, som Yusuf på eget bevåg ägnar sin kärleksfulla omsorg.

Vid sjutton års ålder får Yusuf följa med sin husbonde på en storslagen handelsexpedition till inlandet, en övermodig resa där sjukdom, vilda djur och blodtörstiga lokala styresmän kräver sin tribut. Genom huvudpersonens ögon får vi uppleva ett Afrika som präglas av stamstrider, vidskeplighet, sjukdomar och barnslaveri, men drömmaren Yusuf får också en skymt av paradisets portar av eld och vatten. Eller är det i själva verket den trädgård som han har skött om som är paradiset? Vid återkomsten till denna trädgård och till sin husbondes hem får Yusuf veta den tragiska hemlighet som leder fram till bokens häpnadsväckande upplösning.

Paradiset är en mångbottnad, våldsam, vacker och märklig berättelse med ett poetiskt, skirt och avskalat språk, där perspektivet aldrig viker från den unga huvudpersonens sida. I såväl motiv som språk lånar romanen drag från den bibliska berättelsen om Josef, och man skönjer också element från koranen, från myter och folktro och inte minst en tydlig fläkt av Conrads Mörkrets hjärta, samtidigt som romanens egenart aldrig kommer i skymundan. Det är en berättelse som är fast förankrad i sin tid och sin miljö, en berättelse som ändå - eller just därför - är djupt allmängiltig.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Paradiset
 2. +
 3. Den sista gåvan

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den sista gåvan av Abdulrazak Gurnah (inbunden).

Köp båda 2 för 397 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Paradiset. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Jag har bott 9 år i Tanzania och kände igen många...
  Bo Svensson, 25 april 2013

  Jag har bott 9 år i Tanzania och kände igen många orter som nämns i boken. Boken ger en bra beskrivning av många seder (i en förfluten tid) som jag har undrat över. Den beskriver mest den arabiska minoritetens liv och inte så mycket afrikanernas liv annat än den ses genom arabernas ögon.

 2. Bokens berättelse utspelar sig under ett historiskt...
  Alefad, 10 april 2013

  Bokens berättelse utspelar sig under ett historiskt intressant skede av Tanzanias (Östafrikas) historia. En period som föregick västerländsk kolonialism i området. Skildringen av huvudpersonens upplevelser och utveckling till vuxenhet är medryckande, empatisk och stilistiskt väl utförd.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Abdulrazak Gurnah