Bilal : på slavrutten till Europa (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
543
Utgivningsdatum
2013-05-20
Förlag
Celanders förlag
Översättare
Margareta Zetterström
Originaltitel
Bilal.
Dimensioner
215 x 140 x 40 mm
Vikt
703 g
SAB
Ohdi,325.10945
ISBN
9789197941396
Bilal : på slavrutten till Europa (häftad)

Bilal : på slavrutten till Europa

(28 röster)  |  Läs 9 recensioner
Häftad Svenska, 2013-05-20
249
Skickas inom 3-6 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Bilal är berättelsen om den italienske journalisten Fabrizio Gattis resa under antaget namn för att med egna ögon möta de människor som är beredda att riskera allt för chansen till ett nytt liv i Europa. Resan börjar i Dakar i Senegal och fortsätter genom Mali och Niger upp mot gränsen till Libyen. Resan görs i överlastade lastbilar genom Saharaöknen där ett motorhaveri kan resultera i döden.

Bilal är även den identitet som irakkurdisk flykting som författaren använder under sin resa. Genom att sätta sig själv i de illegala flyktingarnas - klandestinernas - situation försöker författaren se Eurpa genom deras ögon.

Bilal är en oavbrutet fängslande skildring av en dramatisk resa, men det är inte författaren och hans strapatser som står i centrum för berättelsen utan människorna han möter längs vägen: Daniel, Joseph, Khaled, James, Billy och deras vänner. Författaren är särskilt intresserad av vad det är som driver människor att lämna sin familj och sitt land och våga allt, det beslut som utgör "vattendelaren mellan innan och efteråt". Genom skildringarna av de människor Bilal möter på sin resa växer boken till en skildring av en av vår tids största folkvandringar - strömmen av desperata människor som försöker ta sig in i "fästning Europa".

Fabrizio Gatti är en erfaren reporter på den italienska tidskriften L"Espresso. Hans främsta arbetsmetod är att under antagen identitet ta sig in i de miljöer han vill skildra. Han har bland annat fått pris för sitt avslöjande reportage om hur invandrare utnyttjas inom jordbruket i södra Italien.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Bilal : på slavrutten till Europa
 2. +
 3. Peter Springare, polis - Om ett stressat våldsmonopol

De som köpt den här boken har ofta också köpt Peter Springare, polis - Om ett stressat våldsm... av Peter Springare (häftad).

Köp båda 2 för 478 kr

Kundrecensioner

Det finns 9 recensioner av Bilal : på slavrutten till Europa. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Magstarkt men en alldeles nödvändig väckarklocka!
  Salmas mamma, 18 november 2015

  Fantastisk beskrivning av människor, skeenden och miljöer. Bästa nutidsskildringen som märkligt nog lyckas måla upp en helhetsbild, trots så många beskrivna detaljer. Man känner smärtan. Dessutom är det inte journalisten som står i förgrunden i sin berättelse, utan alltid de människor vars historia han är bärare av.

 2. Intressant och spännande
  Harry, 9 juni 2015

  Ger en dos "perspektiv på tillvaron" varje gång man öppnar boken. Fascinerande miljöer och människor. En ögonöppnare av stora mått.

 3. Denna måste man läsa
  AnnBritt Larsson, 5 augusti 2014

  En tjock bok där det händer mycket, ändå blir man aldrig trött utan vill veta mer. Hela familjen har läst den och den har gett upphov till mycket insikter och bra diskussioner vid middagsbordet.

 4. Jag tycker denna bok är fantastisk! Borde ingå i...
  Marie, 16 januari 2014

  Jag tycker denna bok är fantastisk! Borde ingå i skolans utbildning för högstadie/gymnasieelever....
  Så värd att läsas, om och om igen!

 5. Det var en fantastik bok, med ett innehåll som man...
  Bengt Lennhammar, 15 januari 2014

  Det var en fantastik bok, med ett innehåll som man inte möter annars. Boken skulle kunna vara i två delar för den behandlar flykten från Dakar till gränsen till Libyen. Resan genom öknen i Libyen behandlades inte och det kanske inte var någon att beskriva. Den andra delen behandlade överfarten till Lampedusa och sedan mot Italien och dess svårigheter att få arbete. Den delen var också intressant men den skilde sig från den första på ett markant sett, så det kunde faktiskt vara en egen bok. Bo... Läs hela recensionen

 6. Helt Fantastisk. vart enda ord! Lite svår ibland, men...
  123, 13 januari 2014

  Helt Fantastisk. vart enda ord!
  Lite svår ibland, men jag skulle läsa den 100 gånger till!!
  Full pott från mig!

 7. En bra, spännande och välskriven bok. Man berörs av...
  Snoopy, 26 september 2013

  En bra, spännande och välskriven bok. Man berörs av alla människor som skildras och författaren kan inte haft det lätt känslomässigt under resan. Om man inte insett hur otroligt lyckligt lottad man är som bor där man gör innan, så gör man det definitivt nu. Ingen kan rimligtvis lämnas oberörd av denna bok.

 8. Boken ger proportion på det stora invandringstryck som...
  Sten Håkanson, 6 september 2013

  Boken ger proportion på det stora invandringstryck som finns på Europa. Initiativrika ofta väl utbildade individer som skulle stanna och utveckla sina hemländer. Europa har ett informationsansvar. En mycket intressant bok. Rekommenderas.

 9. Helt strålande bok. Spännande som en thriller. Men...
  Niklas, 19 juli 2013

  Helt strålande bok. Spännande som en thriller. Men obehagligare, eftersom berättelsen är sann. Man fylls av starka känslor. Och man vill egentligen bara skrika! Människorna som Gatti möter är ju med om fruktansvärda saker. Och det mest upprörande är ju att så mycket sker med de europeiska regeringarnas goda minne, som han tydligt beskriver. Främst skildrar han hur människor utnyttjas som slavarbetare i Italien. Boken har ju några år på nacken nu, men läget för invandrare i Italien verkar ju lika dåligt som någonsin.

Visa alla 9 recensioner

Fler böcker av Fabrizio Gatti

 • Peståren

  Fabrizio Gatti

  Dokumentärroman om en journalist som wallraffar i italienska maffians värld, av författaren till Bilal . Tjugoårige Rocco tillhör ett gäng knarklangare som arbetar åt maffian, "ndranghetan, i en av Milanos slitna förorter. När hans bäste vän Luca ...

Bloggat om Bilal : på slavrutten till Europa