Varför går det bra för Sverige? : om sambanden mellan offentlig sektor, ekonomisk frihet och ekonomisk utveckilng (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
174
Utgivningsdatum
2012-01-23
Upplaga
1
Förlag
Ivrig
Dimensioner
200 x 130 x 12 mm
Vikt
240 g
SAB
339.52,Qafa
ISBN
9789197950503
Varför går det bra för Sverige? : om sambanden mellan offentlig sektor, ekonomisk frihet och ekonomisk utveckilng (häftad)

Varför går det bra för Sverige? : om sambanden mellan offentlig sektor, ekonomisk frihet och ekonomisk utveckilng

(5 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad Svenska, 2012-01-23

Slutsåld

Är svensk ekonomi en humla som flyger mot alla odds? Höga skatter och stor offentlig sektor brukar ställas i motsats till tillväxt, men Sverige har de senaste 20 åren åter blivit en av Europas starkaste ekonomier.

I denna bok går författarna igenom den senaste forskningen om sambanden mellan den offentliga sektorns storlek och ekonomisk utveckling.

Slutsatsen är att Sverige inte är någon humla. Framgångarna beror på att den svenska modellen reformerats i grunden. De offentliga utgifterna och skatterna som andel av BNP är idag ca 10 procentenheter lägre än de var runt 1990. Reformer har drastiskt ökat den ekonomiska friheten, gjort det mer lönsamt att arbeta och skapat makro-ekonomisk stabilitet. Det finns dessutom, enligt författarna, stor potential för fler reformer utan att krympa välfärdsstaten.

Andreas Bergh är välfärdsforskare och doktor i nationalekonomi, verksam vid Institutet för Näringslivsforskning och Lunds universitet.

Magnus Henrekson är professor och vd för Institutet för Näringslivsforskning (IFN).
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Varför går det bra för Sverige? : om sambanden mellan offentlig sektor, ekonomisk frihet och ekonomisk utveckilng. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Staten och tilliten
    Robert Stenkvist, 13 augusti 2016

    En angenäm bekantskap under sommaren var Berghs och Henreksons nationalekonomiska bok "Varför går det bra för Sverige". Den är både lättläst och lättförståelig och kommer med en del bra och enkla samband i ekonomin. En del saker ter sig som självklara att en stat måste satsa en del av sin BNP på saker som utbildning, försvar, polis, och rättsstat. Om inte dessa satsningar görs kommer ingen våga göra affärer eller investera. Har vi för få ingenjörer kan vi inte bygga upp en ekonomi. Å andra s... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av författarna