Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
98
Utgivningsdatum
2011-06-19
Förlag
Tanja Dianova
Dimensioner
240 x 160 x 5 mm
Vikt
190 g
SAB
Lz Dianova, Tanja
ISBN
9789197961417

En människa föddes i Moskva

(2 röster)  |   Läs 2 recensioner
Häftad,  Svenska, 2011-06-19

Slutsåld

Tanja föddes och växte upp i Moskva, hon har varit ett sovjetiskt barn och en postsovjetisk tonåring. Nu är hon invandrare i Sverige. Jobbiga barndomsminnen, udda upplevelser och speciella erfarenheter påverkar Tanja som människa.

I de ärliga novellerna berättar Tanja om sina känslor och sorgearbete efter hennes mormors död när hon var fyra år, om relationer i hennes klass och en klasskompis som dog i en olycka. Man får titta på samma situationer ur barns och vuxnas synvinklar. Mycket i boken handlar om överlevnad under de svåra tiderna vid Sovjetunionens slut och uppbyggnaden av det nya Ryssland. I korthet berättar Tanja även om sin invandring till Sverige efter att hon och en svensk kille bestämde sig för att flytta ihop och bilda familj.

Det blir en riktig läsupplevelse. Det nära men ändå okända landet Ryssland öppnar sig i Tanjas bok ur både ett historiskt och ett vardagligt perspektiv. Man får åskåda ryska traditioner, bruk och familjeliv som beskrivs parallellt med stora historiska händelser.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av En människa föddes i Moskva. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. En bok om att bli vuxen
    Anja Wikström, 30 augusti 2012

    Boken, som är självbiografisk, består av korta berättelser och betraktelser och är skriven i jagform. Innehållet är fascinerande. Särskilt tycker jag om den berättelse som handlar om en skenande inflation som över en natt ändrar förutsättningarna för både Tanja, hennes mamma och alla andra Moskvabor. Samtidigt som jag studerar på universitetet och oroar mig för tentor åker Tanja med stora kassar fyllda med värdelösa sedlar tvärs igenom Moskva. Boken väcker många tankar. Vad är en människa? Hu... Läs hela recensionen

  2. Tanja Dianovas självbiografi om Moskva
    Kristina Simar, 8 september 2011

    Detta var en mycket intressant självbiografi av Tanja Dianova, en relativt ung tjej som beskriver övergången från det stränga kommunistiska Sovjetunionen till dess upplösning 1991, när de olika delrepublikerna blev självständiga. Författaren skriver på ett inspirerande och intressant sätt. Jag lärde mig en hel del om hur det var att leva som liten i Sovjetunionen och senare i Ryssland, med helt andra förutsättningar. Intressant är att Tanja Dianova flyttat till Sverige och driver ett eget lit... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner