Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
487
Utgivningsdatum
2013-09-13
Upplaga
1
Förlag
Öraholma bok & skrivstudio
ISBN
9789197969673
Från oduglig sand till främmande land : en berättelse om en brantevikstös som skrev in sig i den amerikanska pionjärhistorien (e-bok)

Från oduglig sand till främmande land : en berättelse om en brantevikstös som skrev in sig i den amerikanska pionjärhistorien (e-bok)

(1 röst)  |  Läs 1 recension
E-bok (EPUB), Svenska, 2013-09-13
69
Laddas ned direkt
Läs i vår app för iPhone, iPad och Android
En berättelse om en brantevikstös som skrev in sig i den amerikanska pionjärhistorien.

Hennes flicknamn var Ingar Nilsdotter Tufvasson och hon var född på Brantevik 1807, som barn till Nils och Elna Tufvasson. När hon som flicka vandrade omkring bland nytjärade fiskebåtar var hon säkert omedveten om att hennes namn en gång skulle stå skrivet i den amerikanska pionjärhistorien.

Hon var en helt vanlig brantevikstös med en stor portion vandringslystnad och nyfikenhet, som hade danats av de nya invånarnas beslut att flytta från Gislöf till Brantevik. Hon for så småningom ända till Amerika med sin make Pehr Dahlberg från Kivik.

Brantevikstösen hade därmed tillsammans med kivikspojken fört in mycket nytt blod och många villiga armar i det kraftigt växande amerikanska samhället. Detta om något är ett bevis för den pionjäranda som grundlades i och följde med från det gamla samhället på Österlen, där den odugliga sanden lyste upp framtiden som guld.

Författaren Hans Olsson
Född och uppväxt på Brantevik. Han seglade för om masten under kriget, men sadlade om och blev landkrabba, trots flera generationer av sjöfolk i släkterna.
Emigrerade till Canada och därefter till USA på 50-talet. Arbetade som energitekniker såväl där som i Sverige.
Efter pensionen tog släktforskningen en stor del av hans tid i anspråk. Ett resultat av den blev den här boken.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Från oduglig sand till främmande land : en berättelse om en brantevikstös som skrev in sig i den amerikanska pionjärhistorien. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Boken ger mycket värdefullt för släkthistoriker
    3bertil1, 17 maj 2015

    Att följa en svensk familjs liv och emigration till USA som de första som slog sig ner i Iowa 1845 ger mycket om livet på Österlen, i Stockholm och om familjens engagerade liv i USA. Särskilt som Ingar, den sanna kvinnan i familjen, seglade till USA ensam med sju av deras barn redan 1845, långt före Vilhelm Mobergs utvandrare. Hennes man Pehr väntade på dem i New York för den fortsatta resan till Iowa. Den resan gick längs kanaler till Pittsburg och sedan ner längs Ohio River och vidare uppf... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner