Den Trebenta Pallen : afrikanska utmaningar och europas ansvar (kartonnage)
Fler böcker inom
Format
Kartonnage (Board book)
Språk
Svenska
Antal sidor
236
Utgivningsdatum
2011-09-22
Upplaga
1
Förlag
Humanus
Medarbetare
Beyene, Efrem (form)
Illustratör/Fotograf
Catell Ronca
Dimensioner
195 x 143 x 23 mm
Vikt
450 g
SAB
Ku-p
ISBN
9789197973601

Den Trebenta Pallen : afrikanska utmaningar och europas ansvar

(1 röst)
Kartonnage,  Svenska, 2011-09-22

Slutsåld

Relationerna mellan Afrika och Europa har under historiens lopp varit täta och delvis ödesdigra. I boken ges en bakgrund till de problem och utmaningar som Afrika har att kämpa med idag, och belysa de handlingsalternativ som finns. Europas ansvar är stort!
Författarna Pär Granstedt föddes 1945 i Stockholm. 1973-94 var han ledamot i Riksdagen (c), och han har bl.a. också varit ledamot av Sida:s styrelse och sakkunnig i Utrikesdepartementet. 1984 grundade han tillsammans med ett antal europeiska parlamentariker, organisationen AWEPA - Europeiska parlamentariker med Afrika Västeuropeiska Parlamentariker mot Apartheid.
Joe Frans föddes 1963 i Takoardi, Ghana. Hans expertområde är information och media, med särskild inriktning på Afrika. 2002-2006 var han ledamot (s) i Sveriges Riksdag och 2004-2009 ledare för en arbetsgrupp inom FN:s Kommission för Mänskliga Rättigheter.

Boken ges ut av Humanus Utbildning AB, Box 30083, 104 25 Stockholm. och Förfrågningar: info@sv.se

Innehållet I. Inledning - Afrikanska utmaningar Vilken roll kan Afrika spela i en globaliserad värld? Afrika och Europa. Arvet från historien.
II. Afrikas historiska rötter Afrikas förkoloniala historia är rik, med mäktiga imperier, intressanta stamkulturer och mycket utbyte med omvärlden, främst Asien, men européernas ankomst i stor skala fick ödesdigra följder.
III. Det europeiska väldet Från mitten av 1800-talet till mitten av 1900-talet behärskades Afrika av europeiska stater. Förvaltning, ekonomi och näringsliv organiserades i européernas intresse. Försök till motstånd möttes av blodiga massakrer.
IV. Nationsbyggen med förhinder När de nya staterna skulle byggas upp var utmaningarna stora. Etniska motsättningarna är svåra att hantera. Vi ger konkreta exempel från Zimbabwe, Rwanda och Ghana.
V. Vägar till god samhällsstyrning och välstånd? En annan utmaning är att bygga en ekonomi och en förvaltning som tjänar invånarnas intressen inte utländska makthavare. Vi tar upp olika idéer om ekonomisk utveckling, den fortsatta utländska dominansen, demokratisträvandena och den säkerhetspolitiska maktkampen.
VI. Afrika och de globala utmaningarna Afrika står mitt i de stora globala utmaningarna - kampen mot fattigdomen, de ekologiska utmaningarna, kampen om naturresurserna och de politiska frågorna som handlar om fred och demokrati.
VII. Afrikanska strategier och samarbetssträvanden Vi diskuterar den Pan-Afrikanska Rörelsen, OAU och Afrikanska Unionen liksom politiska strategier och de viktiga regionala samarbetssträvandena.
VIII. Omvärlden och Afrika Vi behandlar Millenniemålen, arbetet för effektivare bistånd, den globala handelspolitiken och de nya viktiga aktörerna i Afrika, främst Kina och Indien.
IX. Framtidsperspektiven Hur ser framtiden ut? Är Afrika, som många tror, nästa tillväxtkontinent? Och om så är fallet, kommer det att kunna ske på ett socialt ekologisk och ekonomiskt hållbart sätt? Vilken roll kan, och bör, Europa spela?
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »