Det vardagliga och det vetenskapliga : om sociologins begrepp (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
248
Utgivningsdatum
2011-10-06
Förlag
Tractatus förlag
Dimensioner
230 x 155 x 15 mm
Vikt
460 g
SAB
301.01,Oa:d
ISBN
9789197988001
Det vardagliga och det vetenskapliga : om sociologins begrepp (häftad)

Det vardagliga och det vetenskapliga : om sociologins begrepp

(2 röster)
Häftad Svenska, 2011-10-06
199
  • Skickas inom 5-8 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Sociologen tränger in i vardagens alla skrymslen och vrår: skolan, arbetet, sexlivet och familjen - för att ikläda sig rollen som expert. Samtidigt förutsätter all sociologi att människorna själva besitter en rad olika kunskaper. Sociologin producerar nämligen vetenskap på grundval av människors vardagskunskap. Men hur förhåller sig sociologins begrepp och vetande till vardagsspråket och vardagserfarenheten?

I Det vardagliga och det vetenskapliga ger sig Klas Gustavsson i kast med en fråga som berör den sociologiska självförståelsen och som nästan alla sociologer någon gång har ställts inför. Syftet är att kritiskt utvärdera de centrala positioner som har intagits i den teoretiska debatten om den sociologiska begreppsbildningens förhållande till "det vardagliga" och "det vetenskapliga" samt att argumentera för det som här kallas för "en pragmatisk brytningsteori om förhållandet mellan det vardagliga och det vetenskapliga".

Det vardagliga och det vetenskapliga vänder sig till alla forskare och studenter som på något sätt intresserar sig för samhällsvetenskaplig vetenskapsteori och etnografisk metod.

I boken behandlas samhällsteoretikerna Emile Durkheim, Max Weber, Pierre Bourdieu, Herbert Blumer, Louis Althusser, Alfred Schutz, Peter Winch, Harold Garfinkel och Dorothy E. Smith samt filosofen Ludwig Wittgenstein och den logiska positivismen.

Klas Gustavsson är forskare i sociologi vid Lunds universitet. I övrigt har han bland annat arbetat med den samhällsteoretiska tidskriften Fronesis samt skrivit boken "Socialismens liv efter döden" (Atlas, 2004).
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Det vardagliga och det vetenskapliga : om sociologins begrepp
  2. +
  3. Sociologins klassiker : upptäckter och återupptäckter

De som köpt den här boken har ofta också köpt Sociologins klassiker : upptäckter och återuppt... av Lisa Eklund, Bo Isenberg, Per Becker, Kalle Berggren, Micael Björk (häftad).

Köp båda 2 för 714 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Klas Gustavsson