Christopher Polhems testamente : berättelsen om ingenjören, entreprenören och pedagogen som ville förändra Sverige (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
301
Utgivningsdatum
2011-12-10
Upplaga
1
Förlag
Innovationshistoria Förlag
Dimensioner
250 x 210 x 30 mm
Vikt
1240 g
SAB
920.02,Lz Polhem, Christopher
ISBN
9789197993401
Christopher Polhems testamente : berättelsen om ingenjören, entreprenören och pedagogen som ville förändra Sverige (inbunden)

Christopher Polhems testamente : berättelsen om ingenjören, entreprenören och pedagogen som ville förändra Sverige

(12 röster)  |  Läs 6 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2011-12-10
421
 • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Christopher Polhems testamente : berättelsen om ingenjören, entreprenören och pedagogen som ville förändra Sverige Kan levereras innan julafton
Christopher Polhems Testamente
Detta är berättelsen om invandrarsonen som föddes under enkla förhållanden på Gotland, blev föräldralös, uppmärksammades av två kungar och levde resten av sitt liv som en förmögen man. Endast genom hans brinnande intresse och unika förståelse för teknik blev denna resa genom samhällsklasserna möjlig. Många menade dessutom att han var den främste mekanikern, uppfinnaren och byggherren i riket. Det är berättelsen om en ensam persons strävan att revolutionera gruvhanteringen i landet, och samtidigt förvandla jordbrukslandet Sverige till ett industriland långt innan den industriella revolutionen kommit igång. Det är också en historia om högre teknisk utbildning 130 år innan våra tekniska högskolor grundades, och om avancerad automatiserad serieproduktion två århundraden innan Henry Fords masstillverkning av bilar startar på andra sidan Atlanten. Det är berättelsen om en mans vilja att vårda och ta tillvara våra skogar, våra gruvor och vårt vatten på bästa sätt för att tillverka kvalitetsvaror i metall till Sverige och Europa. Det här är berättelsen om förverkligandet av idéer och drömmar som fick samtiden att undra, häpna, skrämmas och t o m tala om trolldom. Det är historien om till synes moderna företeelser som teknikutveckling, innovationer, entreprenörskap, industridesign, teknikpedagogik, automatiska tillverkningsmaskiner, montera-själv-byggsatser och återanvändning - för snart 300 år sedan. Detta är berättelsen om Christopher Polhem.

Michael H. Lindgren, f. 1953, är civilingenjör i maskinkonstruktion och filosofie doktor i teknik och social förändring. Han har varit verksam som museiintendent med utställningar och föremål som specialitet, universitetslektor i teknik- och innovationshistoria, tekniklärarutbildare, gymnasielärare, projektledare för science centers och är en uppskattad föreläsare om människan, naturen och tekniken i de långa historiska perspektiven. Studier i idéhistoria och USA:s teknikhistoria, samt en period som gästforskare på Massachusetts Institute of Technology, MA. USA, har breddat hans kompetens. Med sitt särskilda intresse och kunskaper om praktisk teknik, samt erfarenhet av detektivarbete i arkiv, har han i sin verkstad byggt många repliker av tekniska föremål från förr, som medeltidsur, Christopher Polhem- och Leonardo da Vinci-maskiner, samt nytillverkat försvunna delar till 1700-talsteleskop. Han trivs lika bra vid en svarv eller i ett arkiv, som i ett fullsatt klassrum. Nu har han skrivit den första boken om Christopher Polhems liv och teknik på 100 år!
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Christopher Polhems testamente : berättelsen om ingenjören, entreprenören och pedagogen som ville förändra Sverige
 2. +
 3. Tio ekvationer som styr världen : och hur du kan använda dem till din fördel

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tio ekvationer som styr världen : och hur du ka... av David Sumpter (inbunden).

Köp båda 2 för 664 kr

Kundrecensioner

Det finns 6 recensioner av Christopher Polhems testamente : berättelsen om ingenjören, entreprenören och pedagogen som ville förändra Sverige. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Fantastisk bok
  Maria, 21 juni 2017

  Populärvetenskapligt skriven med massa fakta om Polhem men även om Europas tekniska utveckling och kunnande på 1700-talet. Dessutom en hel del om hur Polhem och samtiden levde.

 2. En gedigen praktbok om en av vår historias största...
  Göran Källgården, 6 juni 2013

  En gedigen praktbok om en av vår historias största genier. Boken är uppbyggd med korta kapitel och många illustrationer. Tydliga och instruktiva foton av Polhems modeller och teckningar gjorda av samtida konstnärer och ingenjörer. Innan jag läste boken hade jag bara flyktiga och mycket ofullständiga kunskaper om Christopher Polhem. Jag trodde att en bok som handlar om en person som levde för flera hundra år sedan och var lite speciell är något som man får jobba sig igenom. Så fel jag hade! Ka... Läs hela recensionen

 3. Boken om Polhem var mycket väl skriven både vad gäller...

  Boken om Polhem var mycket väl skriven både vad gäller språk och fakta. Jag imponerades över hur mycket författaren hade hittad vad gäller uppfinningar och illustrationer från Polhem och hans medarbetare.
  Boken var spännande läsning där man fick en mycket personlig inblick i Polhems liv och tankar.
  Man kunde förstå att han i många fall var före sin tid vad gäller industriellt tänkande och inom lärandet.
  Idag kan man kalla hans tekniklärande för teknikdidaktik. Här var han 300 år f... Läs hela recensionen

 4. Boken om Polhem var mycket väl skriven både vad gäller...

  Boken om Polhem var mycket väl skriven både vad gäller språk och fakta. Jag imponerades över hur mycket författaren hade hittad vad gäller uppfinningar och illustrationer från Polhem och hans medarbetare.
  Boken var spännande läsning där man fick en mycket personlig inblick i Polhems liv och tankar.
  Man kunde förstå att han i många fall var före sin tid vad gäller industriellt tänkande och inom lärandet.
  Idag kan man kalla hans tekniklärande för teknikdidaktik. Här var han 300 år f... Läs hela recensionen

 5. Ganska bra. Den är för lång och framförallt för tung....
  Tor Aulin, 15 april 2013

  Ganska bra. Den är för lång och framförallt för tung. Man kan inte läsa den i sängen. Teckningarna är svåra att tyda, kräver mer förklaring.

 6. Episk ikon man inte kan förbigå!
  - ivar, 31 januari 2012

  Från att varit ett namn på gator, platser eller skolor, figurerat på 500-kronorssedeln och möjligen representerat begreppet mekaniskt alfabet, finns Polhems osannolika öde samlat på 300 lättlästa sidor med vackra ritningar och bilder på en hel del av vad som funnits kvarlämnat av hans produktion och uppfinningar.

  Det är en overklig tidsresa till tiden innan industrirevolutionens ångkraft - och en man som byggde upp en industri ändå, kämpades mot tidlösa inskränkta motkrafter, lågkonj... Läs hela recensionen

Visa alla 6 recensioner