Fiska i Utopia - Drömmen om folkhemmet som försvann (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Flexband)
Språk
Svenska
Antal sidor
270
Utgivningsdatum
2012-10-31
Upplaga
1
Förlag
Basil
Översättare
Helen Ljungmark
Originaltitel
Fishing in Utopia - Sweden and the future that disappeared
Dimensioner
220 x 140 x 20 mm
Vikt
286 g
ISBN
9789197997515
Fiska i Utopia - Drömmen om folkhemmet som försvann (häftad)

Fiska i Utopia - Drömmen om folkhemmet som försvann

(1 röst)
Häftad,  Svenska, 2012-10-31

Slutsåld

Från 1960-talet och tjugo år framåt var Sverige avundat runt om i världen. Det var ett välmående land som strävade efter jämställdhet, som hade lyckats undvika krig och som nu verkade leda världen mot en renare, vänligare, förnuftigare framtid. Flyktingar var välkomna, oavsett om de var amerikaner som flydde Vietnamkriget, chilenare som flydde undan Pinochet eller afrikaner som flydde inbördeskrig. Till och med en missanpassad ung engelsman kunde få jobb och bostad på den tiden.

I slutet av 70-talet träffade den unge Andrew Brown svenska Anita. Han följde henne hem till Sverige där de gifte sig, fick barn och bosatte sig utanför Göteborg och han fick jobb på träfabriken. Det var ett Sverige djupt rotat i den socialdemokratiska drömmen om Folkhemmet. Fiske blev hans stora passion och en möjlighet att fly landet som både förförde och förtryckte honom med sin blandning av välvilja och djupa konservatism.

Under 80-talet föll hans äktenskap och hans land samman när frestelserna från världen utanför trängde sig på. Olof Palme mördades på öppen gata i Stockholm och välfärdssystemet smulades sönder tillsammans med den industri som byggt upp det.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna