Ingen lätt dag : en elitsoldats självbiografi (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
255
Utgivningsdatum
2013-05-21
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget NoNa
Översättare
Irene Elmerot, Hanna Sandgren, Anders Warnqvist
Originaltitel
No easy day : the firsthand account of the mission that killed Osama Bin Laden : the autobiography of a Navy SEAL
Dimensioner
178 x 110 x 18 mm
Vikt
170 g
SAB
Lz Owen, Mark,359.984092,Sb-qa:k.59,Lz Bin Ladin, Usama
ISBN
9789198007565

Ingen lätt dag : en elitsoldats självbiografi

(14 röster)  |   Läs 2 recensioner
Pocket,  Svenska, 2013-05-21

Slutsåld

Den 1 maj 2011 stormade en amerikansk specialstyrka huset i Pakistan där Usama bin Ladin befann sig. Ett ögonblick senare var han död. En av soldaterna som deltog i operationen var Matt Bissonette som under pseudonymen Mark Owen skrivit boken Ingen lätt dag.

Owen var gruppchef under Operation Neptune Spear i Abbottabad i Pakistan den militärinstats som resulterade i Usama bin Ladins död. Han var en av de första som tog sig in på tredje våningen i terroristens gömställe och han bevittnade där bin Ladins död. I
Ingen lätt dag ger Mark Owen sin bild av hur det hela gick till. Läsaren följer honom och de övriga tjugotre SEAL-soldaterna i den handplockade gruppen när de tränar inför uppdraget.

Berättelsen, som slutar med bin Ladins död, är en viktig pusselbit i vår moderna historia. Den börjar med en helikopterkrasch (som Owen med knapp nöd överlever)och beskriver detaljerat skeendet fram till anropet som meddelar världen att terroristledaren är död.

Mark Owen var i många år medlem i United States Naval Special Warfare Development Group, mer känt som SEAL Team Six. Som SEAL-soldat deltog han i hundratals uppdrag över hela världen, bland annat den spektakulära fritagningen av kapten Richard Phillips på Indiska oceanen 2009, men också i många andra som inte tidigare kommit till allmänhetens kännedom. I Ingen lätt dag låter han läsaren ta del av livet på slagfältet och redogör för hur elitsoldaterna väljs ut och tränas inför sina uppdrag. Mark Owen berättar också om hur soldaterna i SEAL förväntas prestera på toppen av sin fysiska och mentala förmåga. Med sinne för detaljer beskriver han elitstyrkans många uppdrag och ger en mycket levande bild av hur gruppen formats efter den 11 september 2001.
Mark Owen vill med sin bok hedra de soldater som deltagit i kampen mot terrorismen. Alla namn i boken har ändrats för att skydda identiteterna på alla iblandade. Namnet Mark Owen är en pseudonym och det var författarens avsikt att även hålla sin egen identitet hemlig. Efter det att boken kom ut avslöjades emellertid hans verkliga identitet av amerikanska Fox News och författaren trädde fram i bl.a. tv-programmet 60-minutes.

Mark Owens medförfattare Kevin Maurer har rapporterat om militära specialstyrkor i nio år. Han har rest som inbäddad tillsammans med specialstyrkorna i Afghanistan sex gånger, tillbringat en månad hos specialenheter i Östafrika 2006 och rest som inbäddad tillsammans med amerikanska styrkor i Irak och Haiti. Han har skrivit fyra böcker, varav flera om specialstyrkor.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Ingen lätt dag : en elitsoldats självbiografi. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. En elitsoldats berättelse.
    Anna-Karin Carlsson, 5 september 2016

    Är intressant att få ta del av elitsoldaternas vardag berättad av en som genomgått den hårda utbildningen för att kunna bli en Seal-soldat.

  2. ingen lätt författare
    andreas Bäckström, 20 augusti 2015

    Jag tyckte att Författaren var väldigt tråkig det var typ bara 1 kapitel där han berättade något som fick en att smila. Sen så håller han på att berätta en sak sen börjar han berätta om något annat som han har varit med om tidigare, sen så hoppar han tillbaka till den första berättelsen. Därför är "American Sniper" MYCKET bättre.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av författarna