Salutogene samtaler : for opplevelse av sammenheng
Format
Kortlek
Antal sidor
45
Utgivningsdatum
2012-01-01
Upplaga
1
Förlag
Salutogent ledarskap Sverige AB
Utgivningsland
Sverige
Dimensioner
98 x 67 x 25 mm
Vikt
90 g
ISBN
9789198033960
Salutogene samtaler : for opplevelse av sammenheng

Salutogene samtaler : for opplevelse av sammenheng

Kortlek 2012-01-01
326
  • Skickas inom 5-8 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
PEDAGOGISK KORTLEK FÖR SALUTOGENA SAMTAL - FÖR NORGE (Samtalskorten är en omarbetning och översättning av den svenska versionen, kasamDIALOGEN - Salutogena Samtal)

KasamDIALOGEN-Salutogena samtal är en pedagogisk samtalskortlek för få till salutogena samtal i arbetsgrupper på olika arbetsplatser. Vi spelar kort för att bygga värdegrund och mening!

Med Känsla av Sammanhang (KASAM) som utgångspunkt har Anders Hanson tagit fram en kortlek som verktyg i en övning för främjande ledarskap.

IDÉN

Både ledarskap och medarbetarskap är något som blir till i sitt sammanhang. Då är upplevelsen av sammanhanget avgörande och en god Känsla av sammanhang något att sträva mot.

Med denna övnings cirka 40 frågekort kan en grupp om 4-7 personer komma igång med förtroliga samtal om vad som gör tillvaron begriplig, hanterbar och meningsfull.

Det är förunderligt att några frågekort kan vara så effektiva i att skapa öppenhet och nyfikenhet på varandra och våra olika tankar och reflektioner. En enkel förklaring är att samtalet startar vid en fråga eller ett påstående som står skrivet på ett kort. Det blir då lättare att betrakta och reflektera detta påstående utan att det behöver kännas privat. Med en lagom stor grupp och en god introduktion och "spelordning", så kan den fungera utmärkt för att komma in på såväl arbetslivets som livets mjuka frågor. Det blir ett otvunget sätt att få upp värdegrund och meningsfrågor "på bordet".

INDIVIDEN I CENTRUM

Frågorna handlar om mig själv men hela tiden med möjligheten att välja vad jag vill berätta och ta upp till gemensam reflektion. Frågorna överför begriplighet, hanterbarhet och meningsfullhet till ett mer konkret, vardagligt och i vissa delar också personligt plan. Vi får en struktur i dialogen som hjälper oss att hålla en trygg nivå där man kan vara personlig - utan att bli alltför privat.

ÖPPENHET & TILLIT

Reflektionen utgår från mig själv och hur jag upplever olika saker. I dialogen med andra får mina egna tankar nya infallsvinklar. Tillsammans får vi en upplevelse av att faktiskt ha väldigt mycket gemensamt och att det skapar en god känsla av att mötas i samtal som rör sig bortom vardagens "teater" och yta.

UTVECKLING & LÄRANDE

Genom att mötas på ett sätt som främjar relationen, blir vi tryggare när vi möts i vardagens roller. Förutsättningarna förbättras för gott bemötande och effektiv kommunikation, utveckling och lärande. Med KASAM som tankemodell har den främjande processen nu startat!
Visa hela texten

Kundrecensioner

Fler böcker av Anders Hanson