Boken om LKAB : den svenska nationalrikedomen (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
253
Utgivningsdatum
2015-09-08
Upplaga
1
Förlag
LKAB
Originaltitel
Boken om LKAB
Medarbetare
Myhr, Karin Jansson (red.) / Sandell, Johan M. (form)
Dimensioner
306 x 245 x 35 mm
Vikt
1799 g
SAB
Qz Luossavaara-Kiirunavaara AB
ISBN
9789198081282

Boken om LKAB : den svenska nationalrikedomen

(7 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2015-09-08

Slutsåld

Den svenska nationalrikedomen. Så har den kallats, järnmalmen från Norrbotten. Den malm som upptäcktes för snart 400 år sedan, och som legat till grund för det svenska välståndet i 125 år. Tack vare envisa och optimistiska entreprenörer, förhoppningsfulla finansiärer och framsynta politiker blev järnmalmen Sveriges viktigaste exportvara.

Järnmalmens historia är också svensk industrihistoria och LKAB:s historia. Hur järnmalmen upptäcktes under den första industriella revolutionen, när den blev en efterfrågad råvara. Hur den blev lönsam att utvinna under den andra industriella revolutionen, genom järnvägen och elektriciteten.

Det här är boken om den historien. LKAB:s viktiga pulsåder genom Norrbotten och Norge, elektrifierades. Historien rymmer händelser, innovationer och inte minst människoöden som format företaget och bidragit till dess utveckling.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Boken om LKAB : den svenska nationalrikedomen. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. En bok om LKAB:s första 125 år.
    Kiruna 1973, 21 oktober 2015

    En bok som presenterar LKAB från starten till dagens tid med beskrivning av produktionsplatser. Boken är illustrerad med utmärkta bilder och ger en intressant inblick i malmfältens historia. Trots sitt omfång är boken lättläst, detta på bekostnad att den bara tager upp det väsentligaste, för den som är nyfiken att veta mera får studera andra böcker som på ett mera ingående sätt beskriver händelseförloppet, man bör betänka att det är en jubileumsbok, mycket finns med och kan ge en bra början för de som ingående vill studera malmfältens historia.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av författarna