Nyord i svenskan: Blogg, fulbryt, pudla, rondellhund och andra nytillskott (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
303
Utgivningsdatum
2015-11-05
Upplaga
1
Förlag
Morfem
Medarbetare
Magnusson, Jens (form)
Dimensioner
215 x 150 x 25 mm
Vikt
600 g
SAB
Fc.02
ISBN
9789198092257
Nyord i svenskan: Blogg, fulbryt, pudla, rondellhund och andra nytillskott (inbunden)

Nyord i svenskan: Blogg, fulbryt, pudla, rondellhund och andra nytillskott

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2015-11-05
226
Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Kan levereras innan jul!
Nya ord flyter av olika skäl oavbrutet in i språket. Många av nyorden tar sin plats i ordförrådet och ser ut att bli kvar där, till exempel app, foppatofflor och curlingförälder. Andra är högfrekventa under en kort tid för att sedan nästan försvinna helt ur bruk, som inaskad, blixad och dotcomföretag. I den här boken presenteras ca 2 000 nyord från de senaste 20 åren, med definitioner, bakgrundshistoria, autentiska exempel och förstabelägg. Nyorden visar hur svensk ordbildning går till. I nyordsförrådet blir det också tydligt att språket är något som tillhör oss alla och som vi på olika sätt underhåller, återskapar och nyskapar. Nyorden ger dessutom en bild av vår samtid och närhistoria. Mellan bokens pärmar samsas humor, trams och trendängslighet med samhällsförändringar, katastrofer och ny teknik. Birgitta Agazzi har varit nyordsansvarig på Språkrådet och Svenska språknämnden.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Nyord i svenskan: Blogg, fulbryt, pudla, rondellhund och andra nytillskott
 2. +
 3. Skriv för din målgrupp : tips för träffsäkra texter

De som köpt den här boken har ofta också köpt Skriv för din målgrupp : tips för träffsäkra te... av Jenny Forsberg (kartonnage).

Köp båda 2 för 437 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Nyord i svenskan: Blogg, fulbryt, pudla, rondellhund och andra nytillskott. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Kul och lärorik ordbok!
  Tony Linfjärd (SIMRISHAMN), 28 december 2015

  När det gäller att hänga med i språkets växlingar är "Nyord i svenskan ..." ett mycket bra hjälpmedel! Den här boken rekommenderar jag varmt till mina vänner och alla andra med för den delen.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Birgitta Agazzi

 • Bertil Molde : Språkvårdare och folkbildare

  Sven-Göran Malmgren, Birgitta Agazzi

  Språkvetaren Bertil Molde irriterade ofta läsare och lyssnare med sina åsikter i olika språkfrågor. De tyckte att han var för tolerant. Men Bertil Molde vek aldrig från åsikten att svenska språket tillhör alla och måste få förändras. I en ny biogr...

 • Norden sett inifrån : det fjärde spårbytet

  Birgitta Agazzi, Mats Bergquist, Bengt Dennis, Jan-Erik Enestam, Lars-Åke Engblom

  Det nordiska samarbetet har tjänat de nordiska invånarna väl under efterkrigstiden och kan karakteriseras av fyra spårbyten. Efter det första spårbytet på 1950-talet bildades, efter ett kollapsat försök till en skandinavisk försvarsgemenskap, Nord...