Laddade ord : en bok om tankens makt över språket (kartonnage)
Fler böcker inom
Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Antal sidor
190
Utgivningsdatum
2016-09-02
Upplaga
1
Förlag
Morfem
Medarbetare
Magnusson, Jens (form)
Dimensioner
220 x 150 x 20 mm
Vikt
400 g
SAB
F:oa
ISBN
9789198092288
Laddade ord : en bok om tankens makt över språket (kartonnage)

Laddade ord : en bok om tankens makt över språket

(4 röster)  |  Läs 1 recension
Kartonnage, Svenska, 2016-09-02
219

Just nu 12% rabatt på allt! Använd kod JUNI6

Handla för minst 299 kr, t.o.m. 7 juni. Villkor

  • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Det är många som tror på språkets makt över tanken och gärna vill försöka förändra verkligheten genom valet av ord. Vi hittar gott om exempel på detta i byråkratin, i tankesmedjorna, bland aktivisterna, bland marknadsförarna och till och med i vetenskapens värld.

Ordval och språkbruk leder ofta till bråk och gräl, inte minst i sociala medier. I den här boken har två lingvister undersökt vilka ord det bråkas mest om i dag, studerat debatten om dessa ord och de språkliga grundlagar som styr spelet om orden.

Det råder förstås ingen tvekan om att språket utvecklas, precis som våra tankar om språket. Ord som var neutrala och gångbara i går kan vara helt omöjliga i dag. Allt går dock inte i samma riktning, varken mot ökad tolerans eller mot rigidare regler. Utvecklingen går snarare kors och tvärs. Och till skillnad från positionerna i många moderna ordstrider är språket varken höger eller vänster.

Men forskningen ger klent stöd åt uppfattningen att språket skulle ha makt över tanken.Lars Melin är docent i svenska med lång erfarenhet av experimentell språkforskning. Han är dessutom populärvetenskaplig skribent, senast aktuell med Money talks. Mikael Parkvall är lingvist vid Stockholms universitet och författare till flera språkvetenskapliga verk, till exempel Sveriges språk i siffror och Lagom finns bara i Sverige.

 
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Laddade ord : en bok om tankens makt över språket
  2. +
  3. Bokens folk : en civilisationshistoria från papyrus till pixlar

De som köpt den här boken har ofta också köpt Bokens folk : en civilisationshistoria från pap... av Joel Halldorf (inbunden).

Köp båda 2 för 458 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Laddade ord : en bok om tankens makt över språket. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Blottlägger en skrockfull syn på ord
    Anni, 16 september 2016

    Jag blev lite besviken över den torra och utslätade framtoningen, då jag förväntat mig en mer engagerande ton. Eftersom boken ändå är lättläst blir också de många upprepningarna onödigt påtagliga. Om man bortser från detta så är kontentan av boken att det finns många människor som, helt utan anledning, fått för sig att man kan ändra attityder och tankar genom att byta ut olika ord som man tycks tro besitter en inneboende negativ laddning. Att människor år 2016 alltså på fullt allvar tror att ... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner