Ett kemiskt äventyr : Carl Wilhelm Scheele och hans värld (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
336
Utgivningsdatum
2015-08-18
Upplaga
1
Förlag
Apotekarsocieteten
Dimensioner
250 x 175 x 30 mm
Vikt
945 g
SAB
Lz Scheele, Carl Wilhelm
ISBN
9789198094237
Ett kemiskt äventyr : Carl Wilhelm Scheele och hans värld (inbunden)

Ett kemiskt äventyr : Carl Wilhelm Scheele och hans värld

Inbunden Svenska, 2015-08-18
479
  • Skickas inom 3-6 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Förord

Det är ingen överdrift att säga att Carl Wilhelm Scheele var en av Sveriges främsta vetenskapsmän och en av 1700-talets mest lysande kemister; därför är det förvånande att vi hittills saknat en mer omfattande biografi över Scheele. Det är inte så att det saknas litteratur om Scheele, tvärt om, men litteraturen är splittrad och svår att överblicka. Detta gör att de kortfattade biografier som då och då dyker upp fortfarande mer eller mindre är baserade på det minnestal som Wilcke och Sjöstén författade på 1790-talet, medan en stor del av det material som tillkommit sedan dess allt som oftast förbigås. Flera felaktigheter upprepas gång på gång, trots att de verkliga förhållandena för länge sedan blivit utredda. Det finns tre Scheelebiografier i bokform; de är alla skrivna på tyska. Den mest omfattande skrevs av Otto Zekert på 1930-talet (den är utgiven i sju delar vilket låter respektingivande, men totalt rör det sig ändå inte om mer än cirka 370 sidor). Det är en brokig samling av biografiska uppgifter samt utdrag ur brev och skrifter. För den genomsnittlige läsaren får den nog anses som något av en utmaning. En kortare biografi av Zekert från 1963 är mer lättillgänglig. Den tredje boken skrevs av Cassebaum 1982, men inte heller denna lilla östtyska skrift framstår som särskilt lockande för oss idag.

Vår tanke har varit att samla den tillgängliga informationen om Scheele i en bok, där vi dessutom försökt sätta in Scheele i ett större sammanhang. Boken handlar alltså inte bara om Scheeles kemiska upptäckter, utan försöker ge en bild av vem Scheele egentligen var, vilka miljöer han rörde sig i och vilka människor han umgicks med. Tanken har också varit att försöka skriva en bok som inte förutsätter några förkunskaper i 1700-talskemi.

För att göra texten någorlunda lättillgänglig har den delats upp i två delar. Första delen är berättelsen om Scheeles liv och forskargärning. Här finner vi ett urval av Scheeles viktigaste upptäckter, deras betydelse och mottagande av samtiden. Andra delen utgör sammanfattningar av Scheeles samtliga (kända) tryckta arbeten med förklaringar och diskussioner. En sådan metodisk sammanställning av Scheeles verk har inte tidigare givits ut. Del 2 behöver inte nödvändigtvis läsas i en följd; tanken är snarare att man ska finna mer detaljerade uppgifter om de delar av Scheeles forskning som man av en eller annan anledningen är extra intresserad av. Fem bilagor återfinns på slutet: först en förteckning över Scheeles tryckta skrifter, sedan en lista över de kemiska namn som förekommer i Scheeles skrifter samt en förklaring av de mått och enheter Scheele och hans samtida använde; dessa är tänkta som hjälp för den som vill läsa Scheeles originalverk. Fjärde bilagan utgör ett urval av Scheelelitteratur. I femte bilagan återges renskrifter av de sju bevarade breven från Torbern Bergman till Scheele. Eftersom relationen mellan Bergman och Scheele varit en ständig källa till intresse, har vi valt att inkludera dessa brev som komplement till breven från Scheele till Bergman, som givits ut av Nordenskiöld. Personer som nämns i texten presenteras i allmänhet första gången namnet nämns. Om namnet dyker upp igen och läsaren vill färska upp minnet, hänvisar vi till personregistret i slutet av boken.

Maj 2015

Författarna
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Ett kemiskt äventyr : Carl Wilhelm Scheele och hans värld
  2. +
  3. Vid sunda vätskor : handbok i återfallsprevention vid kemiskt beroende

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vid sunda vätskor : handbok i återfallspreventi... av Terence T Gorski (häftad).

Köp båda 2 för 658 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna