Tidskriften Mana 2-3(2013) Orten slår tillbaka (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Tidskriften Mana
Antal sidor
64
Utgivningsdatum
2013-11-26
Förlag
Föreningen tidskriften Mana
Översättare
Robert Nilsson Mohammadi, Emma Eleonorasdotter
Medarbetare
SYKES, ABIGAIL (förf.) / ALLELIN, MAJSA (förf.) / ELEONORASDOTTER, EMMA (förf.) / VESTIN, SANNA (förf.) / NEKOMANESH, SEPIDEH (förf.) / LJUUS, CAROLINE (förf.) / DIKEÇ, MUSTAFA (förf.) / SOLMAZ, MURAT (förf.) / GÖRANSSON, ÅSA (förf.) / COSTA, SANDRA (förf.) / BARIMANI, DARIUS (förf.) / HAKIMNIA, ROY
Illustratör/Fotograf
Tiina Tinouschka Nilsson, Nevena Cvijetic, Joanna Johnson, Erik Nylund, Saga Bergebo, Wige
Dimensioner
280 x 220 x 4 mm
Vikt
233 g
SAB
O(p)
ISBN
9789198124316

Tidskriften Mana 2-3(2013) Orten slår tillbaka

Häftad,  Svenska, 2013-11-26

Slutsåld

Parallellt med ökade klyftor i Sverige har en kraftfull antirasistisk rörelse växt fram i storstädernas periferier. Förortsrörelsen har varit radikal, kreativ och framgångsrik i ett läge där de politiska segrarna annars är lätträknade. I detta nummer av MANA lyfter vi fram olika perspektiv på förorten som plats för politik och motstånd. Med bas i "orten" driver ungdomsorganisationer som Pantrarna för upprustningen av förorten och Megafonen frågor om rättvisa och fördjupad demokrati. I temat kan du bland annat läsa om tjejers organisering i orten, om när Frankrikes förortsupplopp blev nationell politik, och i ett bildreportage skildras kampen om Alby.

Utanför temat kan du läsa om Angola, dit arbetslösa portugiser söker sig i spåren av den ekonomiska krisen - för angolanerna handlar det om nykolonialism. Och är fotbollen verkligen så öppen för olika kulturer som vi tror? Rasmus Jeppsson har intervjuat Elias Bergstrand som menar att fotbollen genomsyras av stereotypa bilder av afrikaner och latinamerikaner som irrationella och vita européer som disciplinerade. Dessutom har Mana varit med på Asylstafetten, och frågat det nya redaktionsrådet vilken som är den viktigaste antirasistiska frågan idag?

Detta nummer av Mana handlar även om utförsäljningen av Sápmi; mordet på den grekiske antifascisten och rapparen Pavlos Fyssas; Sara Ahmed och "den viljestarka" som ett hot mot ordningen; Danmark och bostadspolitiken i "ghettot".
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna