Från Italien till din köksträdgård (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
159
Utgivningsdatum
2016-06-08
Upplaga
1
Förlag
D&Å
Originaltitel
Från Italien till din köksträdgåd
Medarbetare
Åberg, Daniel (form) / Åkerman, Anna (foto)
Illustratör/Fotograf
Ammi Krogius
Dimensioner
250 x 175 x 18 mm
Vikt
569 g
SAB
Qe
ISBN
9789198145908
Från Italien till din köksträdgård (inbunden)

Från Italien till din köksträdgård

(4 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden Svenska, 2016-06-08

Slutsåld

Varje år besöker över en halv miljon svenskar Italien. Under vår vistelse där äter vi gott på restauranger och trattorior. Många av oss har även passat på att besöka de lokala grönsaksmarknaderna och förundrats över utbudet.
När vi sedan åker hemåt mot Sverige har vi alla dofter och smaker med oss, och många kulinariska minnen som vi vill återskapa hemma i våra egna kök. Väl hemma i Sverige upptäcker vi dock snabbt att den där stora oformliga bifftomaten, den röda lustiga radicchion med sina långa vita armar, den vackra och goda basilikan med buckliga blad och den späda zucchinin inte finns i våra svenska grönsaksdiskar.

Det finns massor av konserverade italienska produkter i hyllorna, men de färska råvarorna hittar man inte i Sverige.
Lösningen är då att odla dem själv! Agretti, cime di rapa, cucuzza, friggitelli, borlotti, pepeperoncini, spigariello, capperi, zucchini, broccoletti, finochietto - alla dessa typiska och traditionella grönsaker går att odla även här hemma!

Odling och matlagning går hand i hand, och boken innehåller både recept och bilder från skörd och kök. Boken är full av vackra bilder från egna odlingar i Skåne och på plats i Italien.
I denna inspirerande bok får du bland annat lära dig vilka tomater du ska odla för upphängning i en piennolo som i Kampanien och att italienska tomater gillar klassisk musik. Du lär dig hur du lyckas med odlingen av puntarelle och tillagar den på romerskt vis - alla romana. Hur du odlar cucuzza som på Sicilien och fagioli som i Toscana och tillagar cime di rapa som i Apulien. Hur du odlar egen kapris och konserverar i salt som på Sicilien. Vilka tomater som passar bäst i sallader och vilka tomater som passar bäst i pastasåser och på pizza. Vad man bör veta om vett och etikett när det gäller italienska tomater, och hur man ser skillnad på tomater från Parma och från Florens.
Du får även en inblick i Italiens matkultur och den regionalitet som är så viktig där, inte minst för grönsakerna och deras historia.

Anna Åkerman har arbetat med italienska grönsaker, fröer och plantor sedan 2004 genom sitt företag Gourmetgarage. Hon arbetar även som frilansjournalist och fotograf, och har bloggat sedan 2008 på gourmetodling och kökshemligheter.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Från Italien till din köksträdgård. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Lärorik
  Irene Sörlin, 9 augusti 2016

  Som odlare vill jag veta hur man gör, när man gör det och hur resultatet ska se ut. Sen är det underbart att få tips om hur man kan använda det man odlat i köket.
  Allt detta skriver Anna Åkerman om i denna bok.
  Man får veta varifrån dessa vackra och spännande grönsaker härstammar och hur de ska se ut som fullväxta. Odlartipsen för oss på svenska breddgrader uppskattades också.
  Härliga bilder tryckta på ett vackert papper gör att det känns lyxigt att bläddra i den. Tycker att boke... Läs hela recensionen

 2. Inspiration för odlare
  Amatörodlare, 7 juli 2016

  Jag fick boken "Från Italien till din köksträdgård" för några dagar sedan. Boken är mycket instruktiv, intressant och inspirerande med vackra illustrationer och bör vara perfekt inte minst för dem som vill börja odal sina egna grönsaker

Visa alla 2 recensioner